Χρεοκοπία Thomas Cook: Δραματικές επιπτώσεις στην Ελλάδα – Η χασούρα και τα μέτρα της κυβέρνησης

Το «κανόνι» του ιστορικού ταξιδιωτικού γραφείου που έφερνε τουρίστες και στην Ελλάδα, «πληγώνει» τον ελληνικό τουρισμό – Πώς θα φύγουν οι ταξιδιώτες 

Επί χρόνια, η Thomas Cook αποτελούσε πρωταγωνιστή στην εγχώρια τουριστική αγορά και, ως εκ τούτου, το πλήγμα στην ελληνική οικονομία αναμένεται μεγάλο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο στην Κρήτη, το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων έχει συμβόλαια με την εταιρεία.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv τη Δευτέρα (23/09) παρουσιάστηκαν όλα τα σημαντικά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν το κατά πόσο εκτεθειμένη είναι η ελληνική αγορά σε αυτό το πλήγμα που δέχθηκε ο κολοσσός του Τουρισμού.

Δείτε το βίντεο:

Πρώτα απ’ όλα, η Thomas Cook «έστελνε» στην Ελλάδα περισσότερους από 3.000.000 επισκέπτες και ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία. Η εταιρεία είχε το σήμα της σε 48 ξενοδοχεία με εμπορικά σήματα του ομίλου και από αυτά, τα τέσσερα ήταν ιδιόκτητα. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εκτελούσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ, με αγορά, ανακαίνιση και εκμετάλλευση ξενοδοχείων.

Μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις οι οποίες κάνουν λόγο πως αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 700 εκατ. Επίσης, άμεσες επιπτώσεις θα υπάρξουν στην ελληνική αγορά, πάντα σύμφωνα με το Open Tv, καθώς ακυρώνονται όλες, οι χιλιάδες κρατήσεις τουριστών οι οποίες είχαν γίνει για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Οι πρώτες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη χρεοκοπία

Την άμεση αξιολόγηση της πρόταση διακοπής του τέλους διαμονής στα πληγέντα – από το λουκέτο του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων Thomas Cook -ξενοδοχεία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ως μια πρώτη δράση, για το εν λόγω ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και μετά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν την πλήρη εικόνα προτού ληφθεί κάθε απόφαση. Κατά συνέπεια τις επόμενες ώρες θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση αν θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην αναστολή της καταβολής του τέλους διαμονής. Αυτό, όπως τονίζεται, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, αν τελικά επικυρωθεί.

Σαφή εικόνα θα προκύψει, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, από τα στοιχεία που θα αποστείλουν στο υπουργείο οι ξενοδόχοι, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί.

Αν τα δεδομένα ωστόσο το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.

Τέλος τονίζεται ότι το υπουργείο Τουρισμού πριν τη σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που έτρεχε από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο περιέσωσε 1,1 εκατ. ευρώ.

Γιατί βάρεσε «κανόνι» ο ταξιδιωτικός κολοσσός;

Όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα του ταξιδιωτικού κολοσσού δεν προέκυψαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η Thomas Cook εδώ και χρόνια επιχειρούσε να καλύψει τα προβλήματα κάτω από το… χαλί με μικρές ενέσεις ρευστότητας και μετρητών.

Τελευταίος «αιμοδότης» της εταιρείας ήταν το σχέδιο διάσωσης από την κινεζική Fosun International.

Η Τhomas Cook απέτυχε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τράπεζας Royal Bank of Scotland και άλλων πιστωτών για την ανεύρεση εγγυήσεων για ποσό 200 εκατ. στερλινών, που ήταν απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του tour operator.

Η εξέλιξη ήρθε την ώρα που ήταν σε τελική φάση διαπραγμάτευσης η πρόταση εξαγοράς του τουριστικού κολοσσού από την κινεζική Fosun.

H μετοχή της Fosun Tourism Group υποχωρεί 4,3% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η μετοχή της Fosun International καταγράφει απώλειες 1,3%.

Σημειώνεται πως η Thomas Cook διαχειριζόταν ξενοδοχεία, resort και αεροπορικές εταιρείες διακινώντας περίπου 19 εκατομμύρια πολίτες σε 16 χώρες σε ετήσια βάση.

Aν και επίσημα η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζεται ότι για όλα φταίει το Brexit και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από αυτό, η αλήθεια είναι ότι η κάτω βόλτα ξεκίνησε ήδη από το 2007 όταν η Thomas Cook συγχωνεύθηκε με την ταξιδιωτική εταιρεία «MyTravel», γνωστή με τα εμπορικά σήματα «Airtours» και «Going Places», της άφησε χρέος πάνω από ένα δισεκατομμύριο λιρών.

Στην ανάλυση του CNNi φαίνεται ξεκάθαρα όλο το χρονικό της ανόδου και της κατάρρευσης του ταξιδιωτικού κολοσσού:

– 1841: Ο Thomas Cook πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι. Πρόκειται για μια εκδρομή με το τρένο από το Leicester στην κεντρική Αγγλία στη γειτονική πόλη του Loughborough. Μεταφέρει 500 επιβάτες για μια απόσταση περίπου 19 χιλιομέτρων

– 1855: Το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι από το αγγλικό λιμάνι του Harwich σε Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία, συγκεκριμένα Παρίσι για μια Διεθνή Έκθεση. Είναι η πρώτη φορά που η Thomas Cook προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών – ταξίδι, διαμονή, διατροφή.

– 1865: Η Thomas Cook ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στο Λονδίνο.

– 1896: Γίνεται ο επίσημος ταξιδιωτικός πράκτορας για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.

– 1919: Η εταιρεία Thos Cook & Son, όπως είναι γνωστή τότε η Thomas Cook, είναι η πρώτη ταξιδιωτική εταιρεία στη Βρετανία που διαφημίζει αεροπορικά ταξίδια αναψυχής.

– 1928: Οι δύο εγγονοί του Thomas Cook, Frank και Ernest Cook, συνταξιοδοτούνται και πωλούν την εταιρεία στην Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens.

– 1948: Η εταιρεία γίνεται κρατική υπό την British Transport Holding Company.

– 1972: Ιδιωτικοποιείται και αγοράζεται από την κοινοπραξία της Midland Bank, Trust House Forte και the Automobile Association.

– 1992: H Westdeutsche Landesbank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και το LTU Group, κορυφαία εταιρεία πτήσεων charter στη Γερμανία αποκτούν το Thomas Cook Group από τη Midland Bank.

– 2001: H Thomas Cook ολοκληρώνει την πώληση του τμήματος Global και Financial Services στο Travelex. Αποκτάται από την γερμανική Condor & Neckermann, η οποία αλλάζει το όνομα της εταιρείας σε Thomas Cook AG.

– 2007: Η Thomas Cook AG και η MyTravel Group plc συγχωνεύονται και σχηματίζουν τη Thomas Cook Group plc.

– 2015: Ανακοινώνει τη νέα στρατηγική συνεργασία με την κινεζική Fosun International Limited.

– Αύγουστος 2019: Η Thomas Cook συμφωνεί στους βασικούς όρους ενός πακέτου διάσωσης σύμφωνα με το οποίο η Fosun αναλαμβάνει τις τουριστικές δραστηριότητες και οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι την αεροπορική εταιρεία.

– Σεπτέμβριος 2019: Η Thomas Cook αναζητά άλλα 200 εκατομμύρια λίρες για να προχωρήσει η εταιρεία κατά την χειμερινή περίοδο.

– 22 Σεπτεμβρίου 2019: Συνάντηση των στελεχών της Thomas Cook με δανειστές και πιστωτές στο Λονδίνο σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί η επιχείρηση.

– 23 Σεπτεμβρίου 2019: Η Thomas Cook ανακοινώσει την κατάρρευση της λόγω της αποτυχίας να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης.

Η εταιρεία έπρεπε να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Fankhauser με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
H Thomas Cook έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Πηγή