Τι είναι η σχολική φοβία, πού οφείλεται και πώς εκδηλώνεται

Αν το παιδί σας φοβάται το σχολείο τότε… έχει σχολική φοβία!

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με ένα πολύ συχνό, αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο: την εκδήλωση σχολικής φοβίας, ή αλλιώς το αίσθημα φόβου του παιδιού για το σχολείο, η οποία εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξάρτητα από την τάξη.

Πώς εκδηλώνεται η σχολική φοβία;

Τις περισσότερες φορές η σχολική φοβία εκδηλώνεται με ανεξήγητους κοιλιακούς πόνους, εμέτους, διάρροιες, πονοκεφάλους χωρίς παρουσία κάποιας νόσου. Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν εκδήλωση του φόβου που νιώθει ένα παιδί, καθώς δεν θέλει να πάει στο σχολείο.

Πότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα της σχολικής φοβίας;

Ο φόβος αυτός τις περισσότερες φορές είναι παράλογος, καθώς δεν υπάρχει κάποια αιτία, απλώς το παιδί φοβάται να πάει σχολείο χωρίς να ξέρει γιατί. Έτσι, το παιδί προβάλλει τις παραπάνω σωματικές διαταραχές ως αφορμή και αιτία για να μην πάει στο σχολείο. Το πιο χαρακτηριστικό του ζητήματος της σχολικής φοβίας, είναι πως όλα τα συμπτώματα εκδηλώνονται μόνο τις καθημερινές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ το Σαββατοκύριακο ή κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν υφίστανται.

Πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς;

Στις περιπτώσεις που το παιδί πηγαίνει στο σχολείο για πρώτη φορά, η σχολική φοβία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το άγχος αποχωρισμού από τη μητέρα και την είσοδο σε ένα νέο, άγνωστο ωστόσο περιβάλλον. Παρόλο αυτά, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς τα συμπτώματα της σχολικής φοβίας με την πάροδο των πρώτων ημερών υποχωρούν, καθώς το παιδί αρχίζει σταδιακά να επενδύει συναισθηματικά στα νέα πρόσωπα που γνωρίζει.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
[email protected]

πηγή: Mothersblog.gr


Πηγή