Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Εκπαίδευση σήμερα

Μπορεί η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων να έλαβε «τέλος», έπειτα από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το 2019, ωστόσο, την περίοδο που διανύουμε, η πλειονότητα των νέων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές καλείται να λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις.

Της Ειρήνης Πολλάλη

Οι φετινές βάσεις κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο. Για την ακρίβεια, πολλές «δημοφιλείς» σχολές είδαν καταβαράθρωση στις βάσεις εισαγωγής τους, ενώ τα Οικονομικά και η Πληροφορική ήταν τα μοναδικά επιστημονικά πεδία που ξεχώρισαν, συνεχίζοντας την ανοδική, περσινή τους πορεία.

Το ζήτημα είναι πως παρά την πτώση που σημειώθηκε σε αρκετά τμήματα, πολλοί είναι οι νέοι οι οποίοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή της προτίμησής τους. Ακόμη περισσότεροι όμως, είναι εκείνοι που προτίμησαν να μην επιλέξουν τις δημόσιες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή εισήχθησαν σε τμήματα τα οποία δεν ικανοποιούν τα θέλω τους και δεν μπορούν να εγγυηθούν τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιλογή σπουδών για την πλειονότητα των νέων εν έτει 2019 και όπως όλα δείχνουν, καθορίζει τις τάσεις στις πιο δημοφιλείς σχολές και ειδικότητες.

Τα απαραίτητα κριτήρια και οι ειδικότητες που δημιουργούν καριέρες

Όπως τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, πολλοί είναι οι νέοι οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, θα επιλέξουν να επενδύσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το γεγονός αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο και δεν σχετίζεται μόνο με το θέμα των βάσεων. Διότι μία ματιά στα προγράμματα σπουδών, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, τις σημαντικές πιστοποιήσεις, τους καταξιωμένους καθηγητές, τον καινοτόμο εκπαιδευτικό εξοπλισμό, τις διεθνείς συνεργασίες και τις ευκαιρίες σύνδεσης με την αγορά εργασίας, εξηγεί ενδεχομένως το γιατί όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να σπουδάσουν σε έναν ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό στην Ελλάδα ή την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση εν έτει 2019, φαίνεται μάλιστα πως οι ποιοτικές σπουδές, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων απασχολησιμότητας, δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την άμεση ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας και την ίδια ώρα, τους προσφέρουν την ευκαιρία να εργαστούν πάνω στο επάγγελμα που έχουν σπουδάσει.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες στις μέρες μας; Ποιες είναι οι σχολές οι οποίες φαίνεται πως μπορούν να εγγυηθούν την είσοδο στην αγορά εργασίας και ποια επαγγέλματα ανοίγουν, τελικά, δρόμους καριέρας;

Φαίνεται πως οι τομείς της Υγείας, του Τουρισμού, του Επισιτισμού (από ξενοδοχειακά μέχρι μαγειρική και ζαχαροπλαστική), της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών, των ΜΜΕ, του Αθλητισμού, της Μόδας και της Ομορφιάς και της Διοίκησης, οδηγούν σε επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση στις μέρες μας. Το ίδιο ισχύει όμως, και με δύο περισσότερο «παραδοσιακούς» τομείς, όπως η Νομική και η Οδοντιατρική.

Το σίγουρο είναι πως ο φάκελος «Εκπαίδευση 2019» περιλαμβάνει αρκετά και σημαντικά κεφάλαια που αξίζει να εξετάσει ο εν δυνάμει σπουδαστής ο οποίος επιθυμεί να εργαστεί πάνω στα επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο και δη, να δημιουργήσει μία λαμπρή καριέρα με βάση το αντικείμενο που σπούδασε.

Με τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των σύγχρονων εργοδοτών να δημιουργούν νέα δεδομένα για τους νέους σήμερα, η ανάγκη για ποιοτικές σπουδές και απόκτηση περισσότερων γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων, κρίνεται απαραίτητη.

Το σημαντικό είναι η γνώση, τα πτυχία και οι πιστοποιήσεις να προέρχονται από τους κατάλληλους και πλέον αξιόπιστους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, τα ιδρύματα εκείνα τα οποία χάρη στο επίπεδο σπουδών και τις επιλογές που προσφέρουν, οδηγούν τους φοιτητές στην επαγγελματική επιτυχία και την άμεση απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας και μάλιστα, στους πιο περιζήτητους τομείς.


Πηγή