Τέλος στις ατέρμονες διαδικασίες του ασύλου: Ποιες αλλαγές προωθεί το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Τέλος στις ατέρμονες διαδικασίες του ασύλου που εχουν ως αποτέλεσμα να «βαλτώνουν» οι μακρόσυρτες αιτήσεις και να μπλοκάρουν με αυτόν τον τρόπο οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, οπως προβλεπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, θα επιχειρήσει να βάλει η νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει η Μίνα Καραμήτρου στο CNN Greece, τρεις θα ειναι οι βασικοί πυλώνες των αλλαγών: Η αρχή θα γίνει με τον περιορισμό των επιτροπών προσφύγων. Και εκεί που στην ουσία υπάρχουν τέσσερα στάδια, στα οποία μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να καταθέσει ή να επιμείνει στο αίτημα ασύλου του, τα στάδια αυτα θα περιοριστούν στα δύο. Το πρώτο θα είναι στην υπηρεσία ασύλου και το δεύτερο στα διοικητικά δικαστήρια. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν καταργείται η έφεση αλλά, μεσα σε δύο στάδια ,θα ολοκληρώνεται και θα τελεσφορεί το αίτημα.

Η δεύτερη αλλαγή θα αφορά στον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας. Άλλωστε, ήδη το Συμβούλιο της Επικράτειας εχει γνωμοδοτήσει θετικά ως προς αυτό, που πρακτικά σημαίνει οτι οι πρόσφυγες απο τη Συρία θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για άσυλο στην πρώτη γειτονική χώρα που είναι η Τουρκία και δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.

Το τρίτο σημείο των αλλαγών αυτών θα ειναι ο περιορισμός των κριτηρίων ευαλωτότητας.

Σήμερα, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά, εκτός απο το αίτημα ασύλου, ζητούν να χαρακτηριστούν και ευάλωτοι, καθώς σε αυτήν την περίπτωση μπορούν, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά του, να προωθηθούν στην ενδοχώρα. Όμως, σε αυτή την περίπτωση πολλές φορές οι αρχες χάνουν να ίχνη τους, παρά το γεγονός οτι τους επιβάλλονται γεωγραφικοί περιορισμοί.

Πηγή