Ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι: Τι να προσέξουν οι γονείς στην επιλογή καθηγητή

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να βρίσκονται ακόμη διακοπές, απολαμβάνοντας δροσιστικές βουτιές και στιγμές χαλάρωσης με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, οι γονείς των μικρών μαθητών όμως, έχουν ήδη αρχίσει να μετράνε αντίστροφα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μπορεί μικρούς και μεγάλους μαθητές να τους περιμένει ένα απαιτητικό έτος με ένα «βουνό» διαβασμάτων και υποχρεώσεων, οι γονείς όμως έχουν και εκείνοι από την πλευρά τους να τακτοποιήσουν αρκετά ζητήματα μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, όπως είναι η εγγραφή των μαθητών, η έγκαιρη προετοιμασία του σχολικού εξοπλισμού που, κακά τα ψέματα, είναι μεγάλος… μπελάς και φυσικά, η επιπλέον βοήθεια που θα προσφέρουν στο παιδί τους, ώστε να έχει μία «καρποφόρα» και πετυχημένη εκπαιδευτική χρονιά.

Το τελευταίο σκέλος μάλιστα, είναι αυτό που ίσως απασχολεί περισσότερο τους γονείς για δύο βασικούς λόγους. Αφενός, οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πολύωρες ώρες στο γραφείο δεν τους επιτρέπουν να παρακολουθούν όσο εντατικά θα ήθελαν τη μελέτη των παιδιών, αφετέρου, ακόμη και ο πιο καλός μαθητής αντιμετωπίζει τις δικές του αδυναμίες, τα «κενά» που πρέπει να καλύψει για να μην δυσκολευτεί στη μετάβαση από τη μία τάξη στην άλλη. Ακριβώς για αυτό, η εύρεση του κατάλληλου εκπαιδευτικού που θα στηρίζει το παιδί τους καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και σε καθημερινή βάση, είναι μία υπόθεση που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους γονείς.

Πώς θα επιλέξετε τον καταλληλότερο;

Η αρκετά χρονοβόρα μέθοδος που επικρατούσε στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν να επιλέγουμε τον καθηγητή των ιδιαίτερων λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη κάποιου γνωστού μας ή αναζητώντας τον μέσω αγγελίας, όπως όμως αποδείχθηκε καμία από τις δύο δεν ήταν οι βέλτιστες. Το γεγονός πως οι γονείς δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με το εκπαιδευτικό περιβάλλον, άμεσα τους δυσχεραίνει στο να μπορούν να ξεχωρίσουν τον επαγγελματία από τον ερασιτέχνη και να διαπιστώσουν ποιος είναι ικανός και κατάλληλος για τις ανάγκες του παιδιού. Αυτό το «κενό» λοιπόν, ήρθε να καλύψει το 2013 η διαδικτυακή πλατφόρμα Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών, ο πιο αξιόπιστος, εύχρηστος και γρήγορος τρόπος εύρεσης καθηγητή για ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον ή και online. Μέσα από μία μεγάλη λίστα βιογραφικών, οι γονείς πλέον έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα σε βιογραφικά αποφοίτων μεγάλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκρίνοντάς τα να καταλήξουν στον καθηγητή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του παιδιού.

Επιπλέον εκπαιδευτικό υπόβαθρο

Ένα ακόμη σημείο που απασχολεί και οφείλει να απασχολεί τους γονείς, δεν είναι τόσο η ακαδημαϊκή κατάρτιση του καθηγητή που θα επιλέξουν, όσο η αξιοπιστία του σε συνδυασμό με ένα σύνολο άλλων χαρακτηριστικών. Δυστυχώς η μόρφωση δεν προϋποθέτει ούτε μεταδοτικότητα, ούτε κατανόηση, ούτε υπομονή, ούτε υπευθυνότητα, χαρακτηριστικά «πολύτιμα» και απαραίτητα για ένα άτομο που θα έρχεται σε καθημερινή τριβή με το παιδί. Ευτυχώς, μέσω της επιβεβαίωσης του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων, μία πιστοποίηση που διαθέτουν όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί που υπάρχουν στην πρωτοποριακή πλατφόρμα Π.Δ.Κ., οι γονείς μπορούν να είναι σίγουροι πως ο εκπαιδευτικός που θα επιλέξουν για «στήριγμα» του παιδιού τους, θα είναι ένα άτομο που πέραν των ακαδημαϊκών προσόντων, θα διαθέτει τη σωματική και ψυχική υγεία που το καθιστά ικανό να έρχεται σε επαφή με παιδιά και να μπορεί να τα διδάξει. Έχει σημασία επίσης να αναφέρουμε πως έπειτα από την επιλογή του καθηγητή, ο γονιός και το παιδί έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν μία συνάντηση γνωριμίας μαζί του, ώστε να αξιολογήσουν από κοντά αν υπάρχει η «χημεία» για να προχωρήσουν στην επικείμενη συνεργασία. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα περνάει σχεδόν καθημερινά το κατώφλι του σπιτιού, θα έρχεται σε άμεση επαφή με το παιδί ακόμη και ώρες που οι γονείς ίσως απουσιάζουν. Είναι τουλάχιστον αναγκαίο να έχει «κερδίσει» την εμπιστοσύνη τους.

Ευελιξία και εξειδίκευση

Δύο σημεία στα οποία επίσης είναι απαραίτητο να εστιάσουν οι γονείς κατά την επιλογή τους, είναι πρώτον αυτό της ευελιξίας και δεύτερον της εξειδίκευσης. Αυτό πάει να πει πως, χρησιμοποιώντας την εύχρηστη μηχανή αναζήτησης που υπάρχει στην πλατφόρμα του Πανελληνίου Δικτύου Καθηγητών, εύλογο θα ήταν οι γονείς να επικεντρωθούν σε εκπαιδευτικούς που δραστηριοποιούνται συγκεκριμένα στην περιοχή την οποία διαμένουν καθώς, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αναβληθεί κάποιο μάθημα ή να πραγματοποιηθούν εκτάκτως επιπλέον ώρες μαθημάτων. Επιπλέον, μπορεί οι τομείς να είναι πολλοί όπως, εκμάθηση ξένων γλωσσών, μελέτη μαθητών Δημοτικού, μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου, εκμάθηση μουσικών οργάνων και εικαστικών, όμως, μέσα από μία σειρά κριτηρίων και επιλογών που λειτουργούν ως «φίλτρα», ο γονιός έχει τη δυνατότητα να βρει τον καθηγητή εκείνον που με τα προσόντα του ανταποκρίνεται επακριβώς στις ανάγκες που έχει ο μαθητής, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται με κάποια ιδιαίτερη μαθησιακή δυσκολία.

Τέλος, έχει σημασία να γνωρίζετε πως όσο περισσότερο πλησιάζουμε στην έναρξη της νέα σχολικής χρονιάς, τόσο η διαθεσιμότητα των καθηγητών στο Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών «στενεύει». Μπορεί να υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο μέχρι να αρχίσουν τα σχολεία, όμως, όσο πιο έγκαιρα προετοιμαστείτε για αυτό το νέο ξεκίνημα, τόσο πιο εύκολα θα είναι όλα και για εσάς τους γονείς, αλλά και για το παιδί!


Πηγή