Νέες τουρκικές προκλήσεις: «Δεν φεύγουμε από την Ανατολική Μεσόγειο»

Επικίνδυνα παιχνίδια παίζει η Άγκυρα, με τον Φατίχ Ντονμέζ, Υπουργό Ενέργειας, να δηλώνει αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί στα… άκρα!

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος σε ομιλία του στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Γιλντίζ, μίλησε για την στάση και τον ρόλο της Τουρκίας στην εξελίξεις και στην «ενεργειακή σκακιέρα» της ανατολικής Μεσογείου.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν, που ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους λέγοντας πως «αυτοί που μιλούν κατά της Τουρκίας, θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα της» για το φυσικό αέριο που θα διαθέτει, ο Ντονμέζ συνέχισε στο ίδιο «ύφος» για τις κινήσεις της Άγκυρας την ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, βρέθηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Γιλντίζ όπου σε ομιλία του δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι παραμελούνται τα δικαιώματα των τ/κ σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου».

Στη συνέχεια ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αυξήσει τη χωρητικότητά της από 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2023, ενώ έκανε λόγο και για τον στρατηγικό ρόλο του αγωγού φυσικού αερίου TANAP και στην συνεργασία με χώρες των Βαλκανίων προκειμένου να εργαστούν από κοινού στην προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή αυτή.

Ωστόσο ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ήταν κατηγορηματικός στο «μήνυμα» που έστειλε λέγοντας ότι » όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία και γι’ αυτό ως έθνος ήμασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα και θα είμαστε εδώ αύριο».

Πηγή: Hurriyet