ΚΑΣ: Ομόφωνα υπέρ της εισήγησης των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ για το Ελληνικό

Όλες οι αλλαγές που αποφασίστηκαν για την επένδυση στο Ελληνικό

Με τα μέλη του ΚΑΣ να τάσσονται ομόφωνα υπέρ της εισήγησης των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, έγινε αποδεκτή η αίτηση θεραπείας των ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ ΤΠΚΑΧΜΑΕ/176797/123922/3539/1338/16-5-2019) σχετικά με την «Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά”, Περιφέρειας Αττικής».

Συγκεκριμένα, οι αιτούντες ζήτησαν την αλλαγή δυο όρων της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης (που ακολούθησε τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ της 23ης Απριλίου 2019). Ο πρώτος αφορούσε τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού, του οποίου έχει εγκριθεί η μεταφορά και επανατοποθέτησή του στο σημείο εύρεσής του, με την προστασία και ανάδειξή του να εξασφαλίζεται από την πρόβλεψη ικανού αδόμητου χώρου γύρω από αυτόν. Οι αιτούντες ζήτησαν ο χώρος αυτός να οριστεί στα 15 μ.. Ο δεύτερος όρος αναφερόταν στην κατάθεση προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ όλων των μελετών (αρχιτεκτονικών κ.α.) για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, κυρίως εκείνες που αφορούν τα υψηλά κτίρια. Ο όρος αυτός ζητήθηκε είτε να τροποποιηθεί είτε να απαλειφθεί.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που στηρίχτηκε στις σχετικές εισηγήσεις, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έρχονται μόνο οι μελέτες που αφορούν κτίρια και εγκαταστάσεις εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ελέγχονται οι όψεις των κτιρίων της πρώτης γραμμής στα οικοδομικά τετράγωνα που εφάπτονται στους εν λόγω χώρους, σε ζώνη πέριξ αυτών πλάτους 20 μ. Όσον αφορά τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού, προτάθηκαν ο αδόμητος χώρος γύρω από αυτόν να είναι 20 μ., ο δε έλεγχος των όψεων να αφορά τα κτίρια που βρίσκονται εντός της κτιριακής ενότητας τα οποία έχουν προβολή στο μνημείο. Επίσης, συμπληρώθηκε το ταφικό μνημείο, που θα συνδεθεί με χώρο πρασίνου με τις παρακείμενες ζώνες ανάπτυξης, να βρίσκεται σε συσχετισμό με τον αρχαίο οδικό άξονα. Επιπλέον, προτάθηκε κι έγινε αποδεκτός από τα μέλη του ΚΑΣ ένας ακόμα όρος: Για τις αρχαιότητες που τυχόν ανευρεθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου να εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. Τόσο οι εισηγήτριες όσο και τα μέλη του ΚΑΣ τόνισαν ότι οι όροι που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση του 2019 και στο Προεδρικό Διάταγμα του 2018 παρέχουν επαρκή προστασία στις υπάρχουσες αρχαιότητες, καθώς και σε αυτές που τυχόν αποκαλυφθούν.

Επίσης, κατατέθηκε στα πρακτικά και διανεμήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου μεταξύ άλλων εκφράστηκε η ευχή «η πρώτη συνεδρία αυτού του ΚΑΣ να αναγνωρίσει τη σημασία του πολιτιστικού τοπίου και ιδίως τη σημασία του περιβάλλοντος των μνημείων και του πολιτιστικού περιβάλλοντος εν γένει, ως αδιαίρετου συνόλου με την αρχιτεκτονική και αρχαιολογική κληρονομιά». Επιπλέον, κατατέθηκε η παρέμβαση της ευρείας επιτροπής υπεράσπισης του Ελληνικού. Στη συνεδρίαση παρέστησαν μέλη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, καθώς και εκπρόσωποι των ΤΑΙΠΕΔ, Ελληνικό ΑΕ και Lamda Development.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή