Ποινικός κώδικας: Τι αλλάζει για μολότοφ και εμπρηστές – Στο στόχαστρο και ο «Ρουβίκωνας»

Ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα ποινικό κώδικα  εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με βασικές πτυχές μεταξύ άλλων την απουσία ανοχής σε περιπτώσεις εμπρησμών, η αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν σε εκρηκτικές ύλες και μολότοφ αλλά και οι επιθέσεις τύπου «Ρουβίκωνα». 

Βαθιές τομές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, οι οποίες αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr στο μικροσκόπιο έχουν μπει η επανεξέταση της νομοθεσίας για πυρκαγιές και εμπρησμούς, η επαναφορά του άρθρου που σχετίζεται με τις επιθέσεις σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, καθώς και η αλλαγή της νομοθεσίας για την πρόκληση σωματικών βλαβών σε εφοριακούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Το έργο των μελών της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς οι όποιες διορθώσεις και τροποποιήσεις ενδέχεται να επιφέρουν αλυσιδωτές αλλαγές σε άλλα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, αλλά και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πάντως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει ήδη στην επανασύσταση της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (αυτής δηλαδή που κατάρτισε τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα), με το dead line να δίνεται στις 17 Σεπτεμβρίου (έναρξη νέου δικαστικού έτους).

Πυρκαγιές:

Mε την έναρξη των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διεργασίες για τις βελτιώσεις που μπορεί να φέρει η ισχύουσα νομοθεσία για τα σχετικά αδικήματα.

Βασικός στόχος είναι να διαπιστωθεί τι μπορεί να αλλάξει προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης ώστε να καταστεί σαφές πως στο μέλλον δεν θα υπάρξει ανοχή στους εμπρηστές.

Κακούργημα οι μολότοφ

Μία ακόμη αλλαγή που εξετάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών (μολότοφ).

Με το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα, η παρασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Πλέον υπάρχει βούληση το συγκεκριμένο άρθρο να αλλάξει και τα παραπάνω αδικήματα να διώκονται και να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και να επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.

Στο «στόχαστρο» και ο Ρουβίκωνας

Στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου είναι και η επαναφορά της παραγράφου 2 του άρθρου 315 του προγενέστερο Ποινικού Κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συμβολαιογράφους που δέχονται επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η παράγραφος, η οποία καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, προέβλεπε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα και την άσκηση δίωξης σε βάρος των δραστών. Ωστόσο, το συγκεκριμένο άρθρο καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, στον οποίο πλέον προβλέπεται (άρθρο 308) η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για τους δράστες μόνο αν το αδίκημα που τέλεσαν είναι σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων – όχι δηλαδή σε βάρος υπαλλήλων πλειστηριασμών.

Αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών

Αναφορικά με το νέο καθεστώς της αποφυλάκισης με όρους βαρυποινιτών και τρομοκρατών, θεωρείται σίγουρη η τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα, που επιτρέπει σε πολυϊσοβίτες, ακόμη και σε καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «17Ν», να αιτηθούν την υπό όρους αποφυλάκισή τους αν έχουν εκτίσει 16 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί, ακόμη κι αν έχουν καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια. Στόχος του υπουργείου είναι το συγκεκριμένο άρθρο να αυστηροποιηθεί. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν σε καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά της ζωής και άλλα κακουργήματα να αποφυλακίζονται πιο εύκολα με την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Πηγή