Δραματική η κατάσταση στην Κρήτη: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί κάθε χρόνο σε τροχαία

«Μάστιγα» έχουν γίνει τα θανατηφόρα τροχαία στην Κρήτη. Ο αριθμός τους, αντί να μειώνεται, έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Με αφορμή τον τραγικό απολογισμό των θανάτων στην άσφαλτο, η νέα οργάνωση «Κίνηση Πολιτών», που δημιουργήθηκε στα Χανιά, ξεκινάει καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Ναι στη ζωή», με στόχο την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων Αρχών και του κοινού.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της πρωτοβουλίας «Κίνηση Πολιτών» και νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης «στόχος μας είναι να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς που θέλουν να μπει τέλος στα τροχαία δυστυχήματα».

Ο κ. Κρασουδάκης τόνισε ότι «μέχρι και τώρα υπάρχει μια αύξηση 50% στα θανατηφόρα σε σχέση με πέρυσι και αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά ειδικότερα στο κομμάτι της πρόληψης. Ενώ την τελευταία δεκαετία είχαμε μια μείωση πάνω από το μισό δυστυχώς υπάρχουν φαινόμενα αντιστροφής».

Ο γιατρός υπενθυμίζει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγνωρίσει το ζήτημα των τροχαίων δυστυχημάτων σαν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας.

«Με περίπου 1.000 νεκρούς τον χρόνο, περισσότερους από 800 βαριά τραυματίες και 10.000 ελαφρότερα τραυματίες στην Ελλάδα είναι αδύνατον να μη μιλάμε για πρόβλημα δημόσιας υγείας, αν για παράδειγμα το συγκρίνουμε με την γρίπη η οποία “σκοτώνει” 150 πολίτες ευπαθών πληθυσμών κάθε χρόνο» επισημαίνει το μέλος της πρωτοβουλίας «Κίνηση Πολιτών».

Κατά τον ίδιο, «από τα τροχαία χάνουν τη ζωή τους κυρίως νέοι και παραγωγικοί πολίτες, ηλικίας, κυρίως, από 15- 35 ετών και αφήνουν πίσω τους και πολλές αναπηρίες με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ


Πηγή