Στο “κόκκινο” ο κρατικός μηχανισμός – Κίνδυνος επιπέδου 5 για φωτιές

Στο «κόκκινο» βρίσκεται σήμερα, Κυριακή ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς. Ο σχετικός χάρτης που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταδεικνύει ότι θα επικρατεί κατάσταση συναγερμού (επιπέδου 5) σε περισσότερες περιοχές από το Σάββατο, ενώ σε πολλές άλλες ζώνες ο κίνδυνος θα είναι κατηγορίας 4

Ύψιστος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται στην Αττική, τα Κύθηρα, την ανατολική Βοιωτία, την κεντρική και νότια Εύβοια, τη Μεσσηνία, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την ανατολική Λακωνία, την Αχαΐα και την Ηλεία.

Κίνδυνος επιπέδου 4 θα επικρατεί στις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, στις Κυκλάδες και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ξέσπασαν 59 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής από τις 19.00 το απόγευμα της Παρασκευής έως τις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και επτά PZL.

Συνδρομή παρείχαν δεκαέξι υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα Ε/Π του Ε.Σ. καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Οι σημαντικότερες από τις εκδηλωθείσες πυρκαγιές που βρίσκονται σε ύφεση και είναι οριοθετημένες είναι οι ακόλουθες:

1. Στην Ελαφόνησο του Νομού Λακωνίας. Επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο (2) Α/Φ και πέντε (5) Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν τέσσερις (4) υδροφόρες Ο.Τ.Α.

2. Στον Μαραθώνα Αττικής. Επιχειρούν 146 πυροσβέστες, 47 οχήματα, 3 ομάδες του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, επτά Α/Φ και δύο Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν πέντε υδροφόρες της Περιφέρειας, τέσσερις υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντικά οχήματα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Άρχισε η αποστολή sms σε πολίτες από την Πολιτική Προστασία

Με ένα παρατεταμένο ήχο και μία οθόνη κινητού που αρχικά μαυρίζει και στη συνέχεια εμφανίζεται σε αυτή ολόκληρο το μήνυμα εμφανίζεται το sms που έρχεται από τον αριθμό άμεσης ανάγκης 112.

Το μήνυμα αναβοσβήνει με σήμα το οποίο εφιστά την προσοχή.

Το sms του 112 αναφέρει:

Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας … Αποφύγετε ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς. Οδηγίες προστασίας civilprotection.gr. Το μήνυμα στέλνεται και στην αγγλική γλώσσα.