Νίκος Χαρδαλιάς: Στο επόμενο τριήμερο επιβάλλεται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και κινητοποίηση

Έκτακτη συνέντευξη τύπου για την κατάσταση συναγερμού λόγω ακραίου κίνδυνου πυρκαγιών έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

«Για το επόμενο τριήμερο προβλέπεται κατάσταση συναγερμού για κίνδυνο πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα μας έχει να τεθεί από τον Αύγουστο του 2012» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο:

Σε κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) τέθηκαν οι εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Και σε κατάσταση επιφυλακής (κατηγορία κινδύνου 4) οι εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
– Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
– Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά «προχωρήσαμε σε έκδοση σήματος λήψης επιπλέον πρόσθετων μέτρων και ετοιμότητας λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης. Προχωρούμε σήμερα στις 20.00 σε έκταικτη Μητροπολιτική σύσκεψη συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών και οδηγιών που αφορούν στην κινητοποίησή τους. Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων των Δήμων που εμπλέκονται στην γενική επιφυλακή».

«Το επόμενο τριήμερο αναμένουμε και καλούμεθα να διαχειριστούμε ακραία καιρικά φαινόμενα με υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους, παρατεταμένη ξηρασία και χαμηλά ποσοστά υγρασίας» είπε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και κάλεσε τους πολίτες:

– σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό
– σε άμεση προληπτική λήψη μέτρων προστασίας τη περιουσίας, της ζωής του καθενός αλλά και του περιβάλλοντος
– σε αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή πρωτοβουλίας που μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις
– σε άμεση κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό σε κάθε κωμόπολη και πόλη και επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον αριθμό 199

«Το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις και οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται σε γενική επιφυλακή. Συνιστούμε νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Στο επόμενο τριήμερο επιβάλλεται να είμαστε όλοι προσεκτικοί όλοι παρόντες, όλοι σε εγρήγορση και κινητοποίηση. Είναι ώρα όλοι να συνεργαστούμε για να προστατευτούμε» κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πηγή