O Χάλαρης νέος διοικητής του ΕΦΚΑ- Πιο «δίκαιο και αποτελεσματικό» ασφαλιστικό υποσχέθηκε ο Βρούτσης

Θετική γνώμη κατά πλειοψηφία διατύπωσε η Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφέλειας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης, για τον διορισμό του Χρήστου Χάλαρη στη θέση του διοικητού του ΕΦΚΑ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα 11 βουλευτές ψήφισαν υπέρ (ΝΔ και Ελληνική Λύση), 6 βουλευτές ψήφισαν κατά (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) και 2 βουλευτές ψήφισαν «παρών» (ΚΙΝΑΛ και Μέρα 25).

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισήμανε την άριστη συνεργασία που είχε με τον κ. Χάλαρη την περίοδο που ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ. «Η περίπτωση του Χρήστου Χάλαρη δεν είναι μία τυπική περίπτωση. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του πάλι ως υπ. Εργασίας τότε που δεν υπήρχε ο ΕΦΚΑ. Μία περίοδο δύσκολη», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Αναφερόμενος στον νόμο Κατρούγκαλου ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «έχει προβλήματα και θα αλλάξει». «Δεν θα νομοθετήσουμε στο κενό. Θα κινηθούμε πάνω στις ράγες των αποφάσεων της Δικαιοσύνης ώστε να κλείσουμε το κρίσιμο ζήτημα των αμφισβητήσεων για το ασφαλιστικό», προσέθεσε σημειώνοντας ότι στόχος είναι το ασφαλιστικό να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό.

Όσον αφορά τη διαδικασία προς την ψηφιακή απονομή των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. «Τον Ιούνιο του 2020 το 34,37 % των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά, ενώ τον Ιούνιο του 2021 το 90%».

Επιπλέον ο υπουργός επισήμανε ότι «το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση», και αναφερόμενος στις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σχολίασε ότι «χτυπήθηκε η αδήλωτη εργασία αλλά γεννήθηκε ένα νέο φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας» και τόνισε: «Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Από την πλευρά του, ο κ. Χάλαρης επισήμανε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η πίστη των εργαζομένων σε ένα δημόσιο καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. «Ο ΕΦΚΑ είναι ένα πολύ φιλόδοξο και απαιτητικό εγχείρημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας ο κ. Χάλαρης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να γίνονται «πολύ πιο στοχευμένα οι έλεγχοι για να μπορέσουμε να χτυπήσουμε το φαινόμενο».

Τέλος, ο κ. Χάλαρης κατέστησε σαφές ότι στο επίκεντρο των δράσεων του ως διοικητού του ΕΦΚΑ θα βρεθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής των συντάξεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή