Λεονταρισμοί Ακάρ από τα κατεχόμενα: «Μην δοκιμάσετε την ισχύ μας στην Κύπρο»

«Όποιος δοκιμάσει την ισχύ της Τουρκίας στην Κύπρο θα πληρώσει βαρύ τίμημα», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια επίσκεψής του στα κατεχόμενα το πρωί της Πέμπτης.

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως η Άγκυρα πάντοτε προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματά της και τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και θα συνεχίσει να το πράττει.

Σε μία έμμεση αιχμή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ακάρ σημείωσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα ούτε καταπάτηση των δικαιωμάτων της, ούτε ενέργειες σε βάρος των τουρκοκυπρίων.

«Πρέπει να καταλάβουν καλά την αποφασιστικότητα αλλά και την θέλησή μας», είπε.

Οι δηλώσεις Ακάρ έρχονται την στιγμή που η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει αρχίσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις με δύο πλωτά γεωτρύπανα, ανοιχτά της Πάφου και της κατεχόμενης χερσονήσου της Καρπασίας.

Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ούτε την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή, όπως η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Κατηγορεί την Λευκωσία πως κινείται μονομερώς για την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων δίχως να σέβεται τους τουρκοκύπριους.

Η Τουρκία διαθέτει περισσότερους από 30.000 στρατιώτες στα κατεχόμενα. Ο κ. Ακάρ συνοδεύεται από ανώτερους αξιωματικούς των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Πηγή