Νέα πρόσκληση από την Τουρκία: Διεκδικούν πέντε ελληνικά νησιά – Τι υποστηρίζουν

Σε μια απίστευτη πρόκληση προχώρησε η Τουρκία «χτίζοντας» βήμα – βήμα το νέο της επεκτατικό αφήγημα για το Αιγαίο. Στο στόχαστρό της Άγκυρας πέντε ελληνικά νησιά. 

Όπως αποκαλύπτει το hellasjournal.com ο εκπρόσωπος του τουρκικου ΥΠΕΞ κ. Ακσόι με ανακοίνωση του αναφέρθηκε σε ανεδαφικούς ισχυρισμούς ορισμένων ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι: «η Τουρκία έχει χάσει 92.000 τ.χλμ από την υφαλοκρηπίδα της και την κυριαρχία της επι συγκεκριμένων νησιών λόγω της επιστολής που κατέθεσε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2019».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι: Αυτοί οι αστήρικτοι ισχυρισμοί βασίζονται σε μια βαθιά άγνοια ή σε εσκεμμένη στρέβλωση των γεγονότων που καθόλου δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο που εκπορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο. Από την άποψη αυτή οι θέσεις μας για τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ στις κατάλληλες περιστάσεις από το 2004. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή την θέση, που αποτελεί Εθνική πολιτική του Κράτους.

Ορισμένοι ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στους οποίους όμως συμπράττουν και πρωην αξιωματικοί και διπλωμάτες δημιουργούν κλίμα ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι τόσο υποχωρητική έναντι της Ελλάδας που οδηγείται σε αποδοχή τετελεσμένων εις βάρος της Τουρκίας.

Ηδη από τις 17 Απριλίου υπήρξαν δημοσιεύματα από την ομάδα αυτή των πρώην αξιωματικών και διπλωματών ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα πέντε νησιά και η Τουρκία το έχει αποδεχθεί.

Τα πεντε νησιά, που σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του τουρκικού ΥΕΘΑ Umit Yalim εγκαταλείφθηκαν στην Ελλάδα είναι: Γαύδος, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Δίας και Διονυσάδες και μαλιστα υποστηρίζει ότι αυτό έγινε με την επιστολή που έστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φ. Σινιριόγλου στον Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτιερες.

Κάνοντας λόγο για μεγάλο σκάνδαλο ο Yalim υποστήριξε ότι οι συντεταγμένες που στάλθηκαν παραδίδουν στην Ελλάδα 92.000 τ.χλμ υφαλοκρηπίδας και πέντε νησιά και ότι η επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης είναι που άνοιξε τον δρόμο για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil και της Qatar Petroleum.

Πηγή