Παναγιωτόπουλος σε Τουρκία: Αν κάνετε έρευνες στο Κστελλόριζο θα αντιδράσουμε

Ηχηρό και σαφές μήνυμα κατά της Τουρκίας έστειλε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προειδοποιώντας για άμεση αντίδραση από την ελληνική πλευρά σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας στο Καστελόριζο.

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και στα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την στρατηγική και όχι μόνο σχέση και συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και το κοινό «μέτωπο» έναντι των τουρκικών προκλήσεων, την στιγμή που η Τουρκία προγραμματίζει γεωτρήσεις.

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρώτου Θέματος», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «ταυτισμένη με τις επιδιώξεις της Κύπρου. Η χώρα μας λειτουργεί ως αμυντική ομπρέλα και στα υπόψη της έχει την Κύπρο», ενώ προσέθεσε ότι οι «παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ συνιστούν από μέρους της Τουρκίας κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και κατ’ επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο», κάνοντας λόγο για ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε ενδεχόμενες τουρκικές γεωτρήσεις, που είναι η προτεραιότητα του ΥΠΕΘΑ.

Προσέθεσε επίσης ότι οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κατεδαφίζουν την εμπιστοσύνη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο ΥΕΘΑ το απέδωσε στο γεγονός ότι είναι «στριμωγμένοι και ανασφαλείς», λέγοντας πως «στρατιωτικά βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με την Τουρκία, όσο παράδοξο κι εάν ακούγεται αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να προσφέρει. Να προσφέρει την εμπέδωση συναισθήματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας».

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας ότι αποτελεί κι αυτό μια προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με άξονα την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

Ως παράδειγμα έφερε την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage, διευκρινίζοντας πως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 δεν αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος αυτή την χρονική στιγμή, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ως «μεγάλο πλήγμα» το «πάγωμα» της Τουρκίας από το πρόγραμμα του stealth αεροσκάφους.
Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε , μετά την χθεσινή επίσκεψή του στο Ναύσταθμο, ότι «είναι η φωλιά του Πολεμικού Ναυτικού και πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες αναβάθμισης φρεγατών».


Πηγή