Τραγικός απολογισμός: Τρία νεκρά παιδιά σε πισίνες μέσα σε ένα 24ωρο

Τρεις θάνατοι έχουν καταγραφεί σε πισίνες ξενοδοχείων τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Σήμερα θα βρεθούν ενώπιον του Εισαγγελέα Ρόδου οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, στη πισίνα του οποίου, το απόγευμα της Τετάρτης (31/07), βρέθηκαν νεκρές οι δύο αδελφές από τη Γαλλία που βρίσκονταν στο νησί για διακοπές με την οικογένειά τους.

Μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και υποβληθεί στις αρμόδιες Αρχές και η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο των δύο κοριτσιών, ο χαμός των οποίων έχει συγκλονίσει το νησί των Ιπποτών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι γονείς των δύο κοριτσιών -ηλικίας 19 και 16 ετών- κατέθεσαν στους αξιωματικούς της αστυνομίας ότι τα παιδιά τους δεν ήξεραν κολύμπι. Η οικογένεια βρίσκονταν στο νησί για διακοπές μαζί με τα άλλα δύο τους παιδιά τους. Εκτός από τα δύο κορίτσια, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν εκείνη την ώρα οι γονείς, η μεγαλύτερη αδελφή τους και ένα μικρότερο κορίτσι 10 ετών.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης (31/07), κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο ναυαγοσώστης που επέβλεπε την πισίνα είχε σχολάσει στις 18:00.

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη (31/07), λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα, και ένα 8χρονο κοριτσάκι με καταγωγή από το Ισραήλ, που έκανε διακοπές με την οικογένεια του σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το κοριτσάκι πνίγηκε στα νερά της πισίνας του ξενοδοχείου, μπροστά στα τρομοκρατημένα μάτια μελών της οικογένειάς του και άλλων τουριστών.

«Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθεί το 8χρονο κοριτσάκι. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ήδη, με εντολή εισαγγελέα έχει διαταχθεί η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής», δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, Γιάννης Τασσόπουλος.

«Κληθήκαμε στο σημείο και σπεύσαμε άμεσα, με ασθενοφόρο, αλλά και με μικρό όχημα με τον γιατρό. Στο ξενοδοχείο έφτασε και ασθενοφόρο από ιδιωτικό ιατρικό κέντρο της περιοχής. Το παιδί ήταν σε κατάσταση ανακοπής μετά από πνιγμό. Επί 20 λεπτά τρεις γιατροί επιχειρούσαν να το επαναφέρουν, ενώ η προσπάθεια συνεχίστηκε και στα Επείγοντα Περιστατικά του νοσοκομείου που μεταφέρθηκε. Δυστυχώς όμως το παιδί δεν επανήλθε», δήλωσε, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος συντονιστικού του ΕΚΑΒ Κρήτης, Γιάννης Ζαφειρίου.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς, κάθε ξενοδοχειακή μονάδα που διαθέτει πισίνα πρέπει να έχει υπεύθυνο ασφαλείας που εποπτεύει τον χώρο για αποφυγή ατυχημάτων, ενώ τις βραδινές ώρες απαγορεύεται οι ένοικοι των ξενοδοχείων να κολυμπούν στις πισίνες.

Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου: Οι ναυαγοσώστες είναι απαραίτητοι στις πισίνες

«Ο όροι ασφαλείας μέσα στα ξενοδοχεία επιβάλλεται να τηρούνται. Είναι συγκεκριμένοι και κανείς δεν μπορεί να τους παραβλέπει», τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Οι ναυαγοσώστες, που επιβάλλεται να βρίσκονται, στις πισίνες δεν έχουν διακοσμητικό ρόλο και προσθέτει: «Είναι απαραίτητοι και όντως έχει αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι με έναν ή δυο ναυαγοσώστες σε μια πισίνα δεν θα γίνει το κακό. Όμως, με τους ναυαγοσώστες ο κίνδυνος περιορίζεται σημαντικά. Σε ό,τι αφορά το περιστατικό, έχουμε πολύ στεναχωρηθεί και αυτό δεν έχει να κάνει με την εικόνα του τουρισμού κυρίως, αλλά τη θλίψη για την απώλεια ανθρωπίνων ζώων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά. Μέσα σε λίγες ώρες τρεις ανθρώπινες ζωές, δύο στη Ρόδο και μία στη Χερσόνησο, είναι τραγικό», τονίζει ο Νίκος Χαλκιαδάκης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή