Υπόθεση De Puy: Ένοχοι 13 κατηγορούμενοι για τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά της

Μετά από ακροαματική διαδικασία δύο και πλέον ετών.

Την ενοχή 13 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο με τα υπεκοστολογημένα ορθοπεδικά της εταιρίας De Puy αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Μετά από ακροαματική διαδικασία δύο και πλέον ετών κρίθηκαν ένοχοι στελέχη της βρετανικής εταιρίας, πασίγνωστοι γιατροί και στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της De Puy.

Λόγω παραγραφής, το Δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ενώ τους καταδίκασε, κατά περίσταση, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την κατηγορία η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson «έδρασε» στην Ελλάδα την περίοδο από το 2000 έως το 2006, προκαλώντας ζημία στο ελληνικό δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρία φέρεται να υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35%.

Συνολικά φέρεται να τα προμήθευσε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η υπεράσπιση των 13 κατηγορουμένων αιτήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών, του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, ελαφρυντικό που εισήχθη με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της αναγνώρισης ή όχι ελαφρυντικών περιστάσεων στους κατηγορούμενους.


Πηγή