Ένοχος αλλά ελεύθερος μέχρι το Εφετείο ο πατροκτόνος της Ζακύνθου

Σε δάκρυα ξέσπασε ο 27χρονος αμέσως μετά το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου.

Ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Πατρών τον 27χρονο που πυροβόλησε και σκότωσε με καραμπίνα τον πατέρα του στην Ζάκυνθο, τον Μάιο του 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα PatrasTimes.gr, αργά το βράδυ της Παρασκευής, το δικαστήριο αποφάσισε ο 27χρονος Αλέξης να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Σύμφωνα με την επίσης τοπική ιστοσελίδα thebest.gr, το δικαστήριο αναγνώρισε στον 27χρονο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της συμπεριφοράς του θύματος απέναντι στον δράστη και το γεγονός ότι ομολόγησε την πράξη του κατά την απολογία του.

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ ετών. Επτά χρόνια για δολοφονία του πατέρα του και από 6 μήνες για οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Η ποινή είναι χωρίς αναστολή και από αυτή αφαιρείται ο ένας χρόνος κράτησης του 27χρονου, που ήταν προφυλακισμένος.

Επίσης αποφασίστηκε η δήμευση των αντικειμένων του εγκλήματος.

«Δεν υπήρχε μέρα που να μη φάμε ξύλο»

Σύμφωνα με το patrasnews.gr, ο 27χρονος κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη λέγοντας:

«Δεν ήθελα να σκοτώσω τον πατέρα μου, ο ίδιος ο πατέρας μου με αυτά που έκανε μου δημιούργησε πόνο, οργή. Δεν υπήρχε μέρα που να μη φάμε ξύλο, που να μη δω τη μητέρα μου να σέρνεται, που να μη βγάζω αίμα από το στόμα και τη μύτη. Δεν ήταν πατέρας, ήταν τέρας. Δεν ενδιαφερόταν για κανέναν».

«Τον μεγαλύτερο εξευτελισμό τον έζησα ένα πρωί. Περάσαμε με το καράβι στη Κυλλήνη. Μου έσκισε τα ρούχα και με έβαλε να ζητιανεύω για να βγάλει λεφτά. Τα άλλα παιδιά έπαιζαν και με έβλεπαν να ζητιανεύω. Δε θα το ξεχάσω ποτέ. Είναι περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα», είπε στην απολογία του.

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του για το πώς έφτασε στη δολοφονία του πατέρα του:

«Μου είχε πει “θα π… ξω εγώ την αδελφή σου και όταν δε θα μπορώ θα την π… ξεις εσύ”. Συνέχιζε να με πιέζει, να του φέρω γυναίκα και συγκεκριμένα την αδελφή μου. Μου είπε πως αν δεν του την πάω, θα μας σκοτώσει όλους και τα μικρά παιδιά του και μετά θα αυτοκτονήσει. Τρελάθηκα και έγινε, ό,τι έγινε. Ο ίδιος ο πατέρας μου με ανάγκασε να φτάσω σ’ αυτό το σημείο».

Το χρονικό της τραγωδίας

Τον Ιούνιο του 2018 ο συνταξιούχος ταχυδρόμος βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, πυροβολημένος από κυνηγετικό όπλο, στη Ζάκυνθο.

Όπως υποστήριξε ο 26χρονος γιος του, ο πατέρας του κακοποιούσε για χρόνια εκείνον και τα αδέλφια του. Αυτό όμως που του όπλισε το χέρι, ήταν όταν έμαθε για την κακοποίηση της 10χρονης αδελφής του. Τότε θόλωσε και αποφάσισε να τιμωρήσει τον 70χρονο πατέρα του.


Πηγή