Kύθνος: Η «ήρεμη» ομορφιά των Κυκλάδων!

Η Κύθνος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αττική, είναι ωστόσο ένα από τα πιο “αγέρωχα” και όμορφα νησιά των Κυκλάδων.

Τα νερά της είναι καθαρά και καταγάλανα, το τοπίο της ξερό και άγονο, αλλά με μία σπάνια ομορφιά και η χώρα της ιδανική για απολαυστικές βόλτες. Απλότητα, ομορφιά και ηρεμία, συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για μία μικρή απόδραση από την πόλη, ακόμα και για πολυήμερες διακοπές. Πρόκειται για το πρώτο νησί που συνταντάει κανείς στη διαδρομή των Δυτικών Κυκλάδων.

Το λιμάνι του Μέριχα, είναι το βασικό λιμάνι του νησιού, ενώ η χώρα διατηρεί την κλασική νησιωτική αρχιτεκτονική, με τα πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια και πλατείες.

Στη Δρυοπίδα λειτουργεί Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο.

Κοντά στον οικισμό βρίσκεται και το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας . Πάνω στον βράχο, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κανάλας, βρίσκεται η Εκκλησία της Παναγιάς Κανάλας, προστάτιδας του νησιού.

Στα Λουτρά βρίσκονται οι θερμές πηγές που έχουν χαρίσει στην Κύθνο το όνομα Θερμιά. Οι ντόπιοι αποκαλούν έτσι το νησί τους, όνομα γνωστό από τον 12ο αιώνα. Οι ιαματικές πηγές της Κύθνου είναι οι μοναδικές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο, ενώ η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Καυκάσου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου.

Μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι ο Καστέλας, ο Σαράντος, ο Άη Σώστης, η Κολώνα, ενώ υπάρχουν και αμέτρητα ακόμα κολπάκια για απολαυστικά μπάνια. Ο βυθός της Κύθνου προσφέρεται για καταδύσεις.

Το σφουγγάτο, ένα είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ, είναι ο παραδοσιακός μεζές του νησιού.

Η πρόσβαση στην Κύθνο μπορεί να γίνει από τον Πειραιά με διάρκεια ταξιδιού περίπου 3 ώρες και από το λιμάνι του Λαυρίου με διάρκεια ταξιδιού περίπου 2 ώρες.

ΠΗΓΗ