Ο Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο και εισβολή στην Κύπρο: «Θα απαντήσουμε όπως στο παρελθόν»

Την πολεμική ρητορική Ερντογάν φαίνεται πως ακολουθεί όλο το τουρκικό καθεστώς, κλιμακώνοντας με κάθε ευκαιρία την ένταση στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου το πρωί της Πέμπτης (04/07), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιδόθηκε σε νέο πολεμικό παραλήρημα εναντίον της Κύπρου.

Σε συνέντευξη του στην Τουρκική κρατική τηλεόραση TRT δήλωσε πως: «Δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα.

Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εννοώντας προφανέστατα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα πως «όλα τα βήματα μας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» και του τουρκοκυπριακού λαού».

Την ίδια ώρα, ένα απρόσμενο θέαμα αντίκρυσαν οι κάτοικοι στα Κατεχόμενα και πιο συγκεκριμένα στην Κερύνεια καθώς, ένα υποβρύχιο εντοπίστηκε ανοιχτά στην θαλάσσια περιοχή της πόλης.

Πληροφορίες της εφημερίδας των Κατεχομένων «Kibris Postasi» αναφέρουν ότι πρόκειται για υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που ενισχύει τη σημασία αλλά και τον… συμβολισμό της παρουσίας του, τη δεδομένη χρονική περίοδο στα Κατεχόμενα, με όσα εξελίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Πολεμικό παραλήρημα και από Ερντογάν.

Πηγή