Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ενοποιούνται τα τρία εθελοντικά σώματα

Στην ενοποίηση των εθελοντικών σωμάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) αποφάσισε να προχωρήσει η διοίκηση του Οργανισμού, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της εναρμόνισης με τα πρότυπα της Διεθνούς Ομοσπονδίας (ΔΟΕΣ).

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) μελετά τη δημιουργία διαδικασιών για την ενοποίηση των τριών σωμάτων, τα οποία είναι οι εθελοντές Νοσηλευτικής, οι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες και οι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Ε.Σ., Dr. Αντώνιο Αυγερινό, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας απλός μηχανισμός με ενιαία και πολύπλευρη εκπαίδευση, ο οποίος όμως θα διατηρεί τις αρχικές δομές και δράσεις των τομέων. Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο επιχειρησιακός συντονισμός με παράλληλη μέριμνα σχεδιασμού δράσεων αναβάθμισης της επιχειρησιακής λειτουργίας των αρμόδιων τομέων. Τέλος, η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να επιτύχει τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Οργανισμού, καθώς και τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του. Πάντως, υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις εντός του Ε.Ε.Σ. ενάντια στην προοπτική ενοποίησης των τριών σωμάτων, όπως αναφέρει ο κ. Αυγερινός σε μήνυμά του προς την ερυθροσταυρική κοινότητα, με το οποίο εξηγεί τη λογική της μεταρρύθμισης.

Αναλυτικά, το μήνυμα του προέδρου του Ε.Ε.Σ:

«Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισσες και αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες,

Μετά από αλλεπάλληλες υποδείξεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εναρμόνιση και δραστηριοποίηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στα πρότυπα της Διεθνούς Ομοσπονδίας, σύσσωμο το ΚΔΣ του Ε.Ε.Σ. εργάζεται και μελετά το ισχύον πλέγμα κανόνων που πρέπει να συνταχθούν στον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό και εθελοντικό Οργανισμό της χώρας μας.

Είναι ευρέως αποδεκτό, από όλη την Ερυθροσταυρική κοινότητα, ότι υπάρχουν ποικιλόμορφοι – αναχρονιστικοί και απαρχαιωμένοι τρόποι και κανόνες λειτουργίας που αφορούν τα τρία εθελοντικά σώματα του Ε.Ε.Σ.

Τρία διαφορετικά σώματα εθελοντών, με τρεις διαφορετικούς κανονισμούς και τρεις διαφορετικές ενδυματολογικές παρουσίες, συνθέτουν ένα μοντέλο διοίκησης που αναδεικνύει ένα ανομοιογενές περιβάλλον εθελοντισμού χωρίς ίχνος εύρυθμης λειτουργίας. Η εκπαίδευση των εθελοντών μέσα από διαφορετική ύλη, διαφορετικά βιβλία για το ίδιο αντικείμενο και τις ίδιες δράσεις οδηγούν στη σύγχυση αρμοδιοτήτων-ενεργειών και συμβάλλουν στο διαχωρισμό του Ε.Ε.Σ. και των Εθελοντών του.

Εξαιρετικά αισιόδοξο, όμως, είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η Ερυθροσταυρική κοινωνία έχει αντιληφθεί τις αναχρονιστικές και παγιωμένες εδώ και χρόνια καταστάσεις, που διαταράσσουν την ομαλή δράση των εθελοντών και την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του Οργανισμού.

Ευτυχώς, υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις εξαρτημένων συμπεριφορών που πλέον έχουν καταστεί αναποτελεσματικές και ζημιογόνες. Πρόκειται για ολίγους, για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι αδιαφορώντας για την αξιοπρέπεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επιδεικνύουν µια απροθυμία σεβασμού των κανόνων και των υποδείξεων της Δ.Ο.Ε.Σ., αρνούμενοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τη νέα εποχή.

Χωρίς να παρουσιάσουν και χωρίς να προτείνουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, χωρίς καμία πρόθεση διαβούλευσης, προβάλλουν ως μόνη τους επιθυμία να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί οποιαδήποτε αλλαγή προς οποιαδήποτε κατεύθυνση τους “ξεβολεύει” και προσπαθούν να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στους τρόπους διοίκησης και λειτουργίας του παρελθόντος που αποδεδειγμένα πλέον οδήγησαν τον Ε.Ε.Σ. στο “χείλος” του γκρεμού;

Ο δρόμος είναι σαφώς δύσκολος γιατί προσκρούει σε πλείστα συμφέροντα και σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, αλλά ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τον διανύσουμε με επιτυχία.

Σας παρακαλώ και σας προσκαλώ, λοιπόν, να εργασθούμε όλοι μαζί σε μία αγαθοποιό δυναμική, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές μας και να κλιμακώσουμε τις ενέργειες εκείνες που αποτελούν εγγύηση για τη δημιουργία ενός νέου, ανανεωμένου, αλληλέγγυου, σύγχρονου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οφείλει να πρωτοπορεί στο πεδίο, τόσο της διοικητικής, όσο και της λειτουργικής μεταρρύθμισης, διότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, εάν θέλουμε ο Ε.Ε.Σ. να επανέλθει στην πρόοδο, να βελτιώσει τις παρεχόμενες ανθρωπιστικές του υπηρεσίες και να ενισχύσει τη δημιουργία ενός συστήματος διαφάνειας, εποπτείας και ελέγχου που θα τον οδηγήσει σε ένα υγιές μέλλον.

Η κατανόηση από μέρους μας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εθελοντές μας είναι δεδομένη. Έχοντας, λοιπόν, την πρόθεση να παρέχουμε την ενδεδειγμένη κατάλληλη υποστήριξη, αποφασίσαμε να εστιάσουμε τις μελέτες μας στη δημιουργία διαδικασιών για την ενότητα και ενοποίηση των εθελοντικών σωμάτων του Ε.Ε.Σ.

Στοχεύουμε σε έναν αρκετά απλό μηχανισμό που να επιτυγχάνει την ενότητα όλων των Εθελοντών μας προφέροντας μία ενιαία, πολύπλευρη και πολυποίκιλη εκπαίδευση (εθελοντών και πολιτών), διατηρώντας όμως τις αρχικές δομές και δράσεις των τομέων. Προσδοκούμε σε έναν ευρύ εκπαιδευτικό προσανατολισμό, που θα παρέχει αποτελεσματικότερο και πιο στοχευόμενο εθελοντικό έργο.

Αποβλέπουμε σε έναν επιχειρησιακό συντονισμό με παράλληλη μέριμνα σχεδιασμού δράσεων αναβάθμισης της επιχειρησιακής λειτουργίας των αρμόδιων τομέων μας. Παράλληλα όμως αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να μπορεί να επιτύχει τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του οργανισμού, καθώς και τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του.

Στην πράξη, ο σχεδιασμός ενιαίων κανόνων λειτουργίας για όλους τους εθελοντές του Ε.Ε.Σ. συμβάλλει στην οικοδόμηση ισότητας και εμπιστοσύνης στο ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντές και στην εδραίωση της πεποίθησης δικαίου, προκειμένου να υπάρξει ένα μέσο προόδου προς την εναρμόνισή μας με τα Διεθνή Πρότυπα.

Το αυστηρά ανθρωπιστικό μας έργο επιβάλλει να κάνουμε βήματα προόδου, αλλιώς θα παραμείνουμε στην πρότερη κατάσταση που οδήγησε τον Ε.Ε.Σ. σε αδιέξοδες ατραπούς.

Σας καλώ όλους να υλοποιήσουμε μαζί τις εμβληματικές πρωτοβουλίες και να αποκαλύψουμε τον αληθινό ρόλο και τις δυνατότητες του Ερυθρού Σταυρού προς την Ελληνική κοινωνία.

Με Ερυθροσταυρικούς Χαιρετισμούς,

Dr. Αντώνιος Αυγερινός,
Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.»

Πηγή