Επικίνδυνα παιχνίδια: Οι Τούρκοι απλώνουν χέρι και στην Κρήτη – «Έχουμε δικαιώματα»

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα – Το καθεστώς Ερντογάν αλλάζει τη γεωγραφία της Κρήτης και διεκδικεί κοινή ΑΟΖ με τη Λιβύη – Τι αναφέρει δημοσίευμα της Yeni Safak

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή. Στη γραμμή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινείται και ο φιλοκυβερνητικός τύπος της χώρας. Χαρακτηριστικό το σημερινό (26/06/2019) πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που κάνει λόγο για δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή νότια της Κρήτης όπου θα πραγματοποιηθούν έρευνες από την ExxonMobil.

Ακατάπαυστα πυρά ανταλλάσσουν Αθήνα και Άγκυρα

Πριν από μερικές μέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ανακοίνωσε τη συμφωνία της Ελλάδας με την αμερικανική ExxonMobil για έρευνες νότια της Κρήτης.

Η σχετική ανακοίνωση δεν μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τον φιλοκυβερνητικό τύπο της γείτονας χώρας και θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρό της μέχρι και την Κρήτη.

Την επομένη των σκληρών δηλώσεων ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» κυκλοφορεί με τίτλο «Διπλή πρόκληση από την Αθήνα».

Οι «προκλήσεις» από την Αθήνα

Σύμφωνα με την «Yeni Safak», η μια «πρόκληση» είναι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, στις οποίες απάντησε μέχρι και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ. Η δεύτερη «πρόκληση» είναι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ExxonMobil. «Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει οικόπεδα νότια της Κρήτης στην ExxonMobil αλλά εκεί υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει με τον συντάκτη να προειδοποιεί πως «σε περίπτωση που τα οικόπεδα συμπίπτουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα τότε έρχεται μια νέα κρίση στην περιοχή. Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει νέα τετελεσμένα στην περιοχή».

Το δημοσίευμα της «Yeni Safak»


Πηγή