Αποστολάκης: Σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας (vid)

«Δεν θα επιτρέψουμε να πάνε οι Τούρκοι στο Καστελόριζο», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Ο κ. Ερντογάν δεν σταματά τις προκλήσεις, ούτε τις δηλώσεις. Απ’ ό,τι φαίνεται τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ή τουλάχιστον οι ενέργειες που έχουν γίνει δεν αναστέλλουν τις κινήσεις του. Όπως ξέρετε, σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται ένα λεκτικό, το οποίο θα είναι αρκετό σκληρό για την Τουρκία», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, διαμηνύοντας σε αυστηρό τόνο πως «δεν θα επιτρέψουμε να πάνε οι Τούρκοι στο Καστελόριζο».

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε πως «οι προθέσεις της Τουρκίας είχαν στο πλάνο και την ελληνική ΑΟΖ. Η εκτίμηση, όμως, είναι ότι είναι τόσα τα θέματα που πρέπει να συνδυαστούν και τόσα τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν, που δεν φαίνεται να έχουν πρόθεση να το κάνουν».

Σε ερώτηση αν υπάρχει διαβεβαίωση από τους Αμερικανούς ή τους Ευρωπαίους, ότι στην περίπτωση «θερμού» επεισοδίου, θα υπάρξει στρατιωτική στήριξη στην Ελλάδα, ο κύριος Αποστολάκης είπε: «Δεν υπάρχει υπόσχεση, ούτε τέτοια υπόθεση προς το παρόν, αλλά έχω ξαναπεί πως όταν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίσουμε ότι κατ΄αρχήν θα είμαστε μόνοι μας. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, διότι όταν θα φτάσει στην περίπτωση του Καστελόριζου, εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Εκεί η κατάσταση θα έχει γίνει πιο δύσκολη».

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει η ελληνική πολιτική ηγεσία σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, ο υπουργός Άμυνας είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε τι ενέργειες θα κάνουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει, γιατί τότε δεν θα υπάρχουν επιλογές».

Ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε πως ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος και επεσήμανε ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ προσπαθούν να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Παράλληλα, εμείς είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή κατάσταση και σήμερα μέσα στην κορυφαία Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πρώτη φορά που κουβεντιάζουν για μέτρα, γιατί έχετε υπόψη σας και μετά τα Ίμια δεν είπε κανείς για μέτρα, αυτό που μας είπαν είναι πηγαίνετε να τα βρείτε».

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας:


Πηγή