Θεσσαλονίκη: Πούλησαν σε 30 άτομα ανύπαρκτα αυτοκίνητα μέσω ίντερνετ

Πολλοί ανυποψίαστοι πολίτες είχαν πέσει θύματα εξαπάτησης πενταμελής σπείρας η οποία πουλούσε ανύπαρκτα αυτοκίνητα μέσω ίντερνετ. Δράστες πέντε άνδρες ηλικίας από 25 έως 56 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές κατάφεραν να εξαπατήσουν 30 άτομα.  

Η συνολική ζημιά σε βάρος των θυμάτων ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ η δράση του κυκλώματος εντοπίζεται στην ελληνική επικράτεια από το Νοέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2019.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Η πενταμελής σπείρα έφτιαχνε πλαστές ταυτότητες με στοιχεία υπαρκτών προσώπων και φωτογραφίες των φερομένων ως δραστών και χρησιμοποιούσε υπεύθυνες δηλώσεις με ψεύτικες σφραγίδες δημόσιων υπηρεσιών και υπαλλήλων. Οι φερόμενοι ως δράστες μετέβαιναν στις αρμόδιες υπηρεσίες για έναρξη εικονικών εταιρειών πώλησης οχημάτων, αλλάζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας των δικαιούχων. Κάνοντας χρήση των πλαστών ταυτοτήτων και υφαρπαχθέντων φορολογικών στοιχείων άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς, εκδίδοντας ταυτόχρονα σχετικές κάρτες.

Ταυτόχρονα προέβαιναν σε ψεύτικες αναρτήσεις πώλησης οχημάτων σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας πλαστά/υφαρπαχθέντα στοιχεία, προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια στις συναλλαγές με τα υποψήφια θύματά τους και σε πιθανή συμφωνία αγοραπωλησίας οχήματος, αφού οι παθόντες κατέθεταν χρήματα σε υποδεικνυόμενους από τους δράστες τραπεζικούς λογαριασμούς. Ωστόσο τα θύματα δεν παρέλαβαν ποτέ τα αυτοκίνητα.

Σε βάρος των πέντε σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τετελεσμένες και σε απόπειρα, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης σε συρροή με το άρθρο της Εγκληματικής

Οργάνωσης και του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι σχετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αδρανοποιήθηκαν κατόπιν ενημέρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων από την Αστυνομία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Πηγή