Επίδαυρος: Δείτε γιατί είναι ένας ξεχωριστός προορισμός για τις διακοπές σας

Μπορεί το φεστιβάλ Επιδαύρου να είναι ο κύριος λόγος για να επισκεφτεί κάποιος το όμορφο γραφικό χωριό, όμως η αλήθεια είναι πως η Επίδαυρος αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για τις διακοπές σας.

Η Επίδαυρος τα έχει όλα. Πολιτισμό, φύση, διαδρομές σε βουνό και θάλασσα, καλό φαγητό και διαμονή για όλα τα γούστα και βαλάντια – camping, ξενοδοχεία και δωμάτια.

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Φεστιβάλ Επιδαύρου - Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Το φεστιβάλ Επιδαύρου ή Επιδαύρια είναι ένα φεστιβάλ αρχαίου δράματος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τους θερινούς μήνες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου μέσα στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών.

Εγκαινιάστηκε επίσημα στις 19/6/1955 με την Εκάβη του Ευριπίδη (σε σκηνοθεσία Μινωτή με την Παξινού στον ομώνυμο ρόλο), καθιερώθηκε με τις παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και λίγο αργότερα (1957) και με τις παραστάσεις αρχαίας κωμωδίας του Εθνικού Θεάτρου. Το 1975 δόθηκε για πρώτη φορά η άδεια και σε θιάσους εκτός Εθνικού να χρησιμοποιήσουν το αρχαίο θέατρο.

Από το 1955 μέχρι σήμερα το θέατρο της Επιδαύρου έχει φιλοξενήσει τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς καθώς και πληθώρα άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών ως συντελεστών παραστάσεων. Παρουσιάστηκαν επίσης γνωστοί ξένοι θίασοι ή συνεργασίες με επιφανείς ξένους συντελεστές. Οι παραστάσεις του φεστιβάλ συχνά γνώρισαν τεράστια επιτυχία ή παταγώδη αποτυχία και δεν ήταν λίγες οι φορές που προκάλεσαν σκάνδαλο.

Σήμερα, εν μέρει εξαιτίας των αιτιάσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου περί καταστροφής του μνημείου αλλά και σύμφωνα με την πολιτική του νέου διευθυντή φεστιβάλ Αθηνών Γ. Λούκου, ο αριθμός των παραστάσεων έχει περιοριστεί.

Παράλληλα με το φεστιβάλ Επιδαύρου λαμβάνουν χώρα (αρχικά μόνο μουσικές και αργότερα και θεατρικές) παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Ο θεσμός ξεκίνησε δοκιμαστικά το 1995 με τον «Μουσικό Ιούλιο» και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία που τον οδήγησε στην καθιέρωση.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου - μνημεία Ελλάδας

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της αρχαίας Ελλάδας και είναι παγκοσμίως γνωστό. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η τέλεια ακουστική του, η κομψότητα και οι συμμετρικές αναλογίες. Κατασκευάστηκε γύρω στο 340 – 330 π.Χ.. Με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 – 14.000 θεατών το θέατρο φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.

Καλοκαιρινές διακοπές στην Επίδαυρο

Προτάσεις για Αγίου Πνεύματος

Από την Αθήνα, θα χρειαστεί να οδηγήσετε περίπου για δύο ώρες, αλλά θα αποζημιωθείτε από τις βουτιές στο Κονδύλι και την ηλιοθεραπεία στην μεγάλη του αμμουδιά – είτε στην οργανωμένη είτε στην ελεύθερη πλευρά του. Επίσης, θα μπείτε στον πειρασμό για άλλη μια βουτιά στο πευκόφυτο Καλαμάκι, μία από τις τρεις παραλίες της Παλαιάς Επιδαύρου.

ΠΗΓΗ