Μπορούμε να κολυμπήσουμε άφοβα στις παραλίες, δίπλα από την Πάτρα;

Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ξαφνικός μίνι καύσωνας που μας προέκυψε το Σαββατοκύριακο οδήγησαν τους Πατρινούς στο να φορέσουν το μαγιό τους και να ξεχυθούν για μπάνιο στις κοντινές παραλίες γύρω από την Πάτρα.

Μπορούμε όμως να κάνουμε μπάνιο με ασφάλεια στις θάλασσες αυτές, χωρίς να φοβόμαστε για τυχόν μολύνσεις σε μας, στα αγαπημένα μας πρόσωπα και κυρίως στα μικρά παιδιά;

Οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν από το Μοριακό Εργαστήρια IWaterfood του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν θετικοί και ανάβουν το πράσινο φως για να κολυμπήσουμε.

Συγκεκριμένα, έγιναν έλεγχοι στις δύο παραλίες της Πλαζ, στις Δάφνες, στο Προάστειο, στον Καστελλόκαμπο, στο Magnifico, στο Δημοριρί, στον Άγιο Βασίλειο, στον Ψαθόπουργο και στα Αραχωβίτικα.

Στις παραλίες κοντά στην Πάτρα όπως στον Καστελλόκαμπο, στην παραλία πριν από την Πλαζ, στο Προάστιο, στις Δάφνες και στην παραλία του Ρίου μπροστά από την Ποσειδώνος οι αναλύσεις δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένη παρουσία ολικών κολοβακτηριδίων. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν συνιστά το κολύμπι στις παραλίες αυτές απαγορευτικό.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων αφορούν τη χρονική στιγμή της δειγματοληψίας. Η ακαταλληλότητα μιας παραλίας κρίνεται από επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε και τις επόμενες, αλλά και αυτές που θα γίνουν στην άλλη πλευρά της Πάτρας, στα νότια και στα δυτικά της.

Δείτε τα αποτελέσματα των αναλύσεων του εργαστηρίου.

ΠΗΓΗ