Πανελλήνιες 2019: Ποιος ήταν ο Norberto Bobbio που «έπεσε» στη Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση

Πανελλήνιες 2019 – Όλες οι ειδήσεις: Με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας  άνοιξε σήμερα, Παρασκευή, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019 για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων

Σε απόσπασμα από το βιβλίο του Norberto Bobbio «Το μέλλον της δημοκρατίας», εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Έκθεσης οι φετινοί τελειόφοιτοι.

Οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε άρθρο, το οποίο θα δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου τους και αφορούσε στη Δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Συγκεκριμένα το θέμα ήταν το εξής:

«Για να διατηρούν τις βασικές τους αρχές, οι σύγχρονες δημοκρατίες βασίζονται στη δράση των ενεργών πολιτών».

Συγκεκριμένα οι μαθητές έπρεπε να γράψουν ένα άρθρο 500 με 600 λέξεις, όπου θα παρουσιάσουν τεκμηριωμένα τις θέσεις τους για το θέμα, εστιάζοντας: α. στις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη δημοκρατία στην καθημερινότητά του, και β. στις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα και τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση

Ποιος ήταν ο Norberto Bobbio

Ο Νορμπέρτο Μπόμπιο (Norberto Bobbio), γεννήθηκε στο Τορίνο στις 18 Οκτωβρίου του 1909 κι έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιανουαρίου του 2004.

Στην κηδεία της συζύγου του.ASSOCIATED PRESS

Υπήρξε φιλόσοφος, πολιτειολόγος και πολιτικός. Ανδρώθηκε μέσα στο πολιτικό και πνευματικό κλίμα του μεσοπολέμου. Ήταν συμμαθητής, συμφοιτητής και φίλος ανήσυχων ανθρώπων, όπως ο Λεόνε Γκίνζμπουργκ, ο Βοττόριο Φόα, ο Τσαζάρε Παβέσε, ο Μάσσιμο Μίλα, μαθητής καθηγητών όπως ο Αουγκούστιο Μόντι, Φραντσέσκο Ρουφίνι που συνετέλεσαν στην πνευματική του διαμόρφωση και την πολιτική του αφύπνιση, ο Μπόμπιο γίνεται πρώτα συνειδητός αντιφασίστας και έπειτα ενεργό μέλος της αντιφασιστικής ομάδας Δικαιοσύνη και Ελευθερία (Giustizia e Liberta).

Με τη σύζυγό του σε βράβευση.ASSOCIATED PRESS

Ήταν καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου αρχικά στο Καμερίνο, στην συνέχεια στη Πάντοβα και από το 1969- 1979 στο Τορίνο, όπου παράλληλα δίδαξε και Πολιτειολογία αρθογραφώντας σε ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά, όπως, «La Stampa», «Umanita», «Corriere della Sera», «Montoperaio», «De Senectute», «Il Mondo», «Rivista di filosofia», «Resistanza», «Nouvi Argomenti», «Nouva Antologia», «Il Veri», «Il Picculo», «Il Ponte», «New left Review», «Nuvole», «Repubblica», «Enciclopedia del Novocento – VIII».

Η εργογραφία του

  • Η φιλοσοφία της παρακμιακής σκέψης (La Filosofia del Decadentismo), 1944
  • Η ωφέλεια από την αιχμαλωσία (Ex captiva salus), 1946
  • Τρίτη απουσία (Terzo assente), 1989
  • Το μέλλον της Δημοκρατίας, (Il futuro della democrazia), 1991
  • Η δεξιά και η αριστερά (Destra sinistris), 1991
  • Η αμφιβολία και η επιλογή (Il dubbio e la scelta), 1993
  • Etica e politica (Ηθική και πολιτική), Mondatori, Μιλάνο, 2009 κ.α.


Πηγή