Βενέτικος ποταμός, από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα των Γρεβενών (pics)

Ο Βενέτικος ποταμός είναι από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα των Γρεβενών. Μάλιστα, η ομορφιά του αποπνέει ένα μυστήριο, ενώ από πολλούς θεωρείται, σχεδόν απόκοσμη.

Ο θρύλος θέλει να πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος από τη μία πλευρά του στην άλλη, με ένα άλμα του Βουκεφάλα.

Ο Βενέτικος είναι ποταμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα. Πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα και ρέει ανατολικά. Λίγο νοτιότερα των Γρεβενών ρέει μέσα από κατακόρυφους κροκαλοπαγείς βράχους και σχηματίζει τις περίφημες «Πύλες του Βενέτικου». Στην συνέχεια ρέει ανατολικότερα και συμβάλλει στον Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Αγάπη.

Φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά του- εκτός από την περίοδο των έντονων βροχών, όταν η λάσπη των χειμάρρων «σπάει» το εντυπωσιακό χρώμα του- αλλά και για τα περίφημα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του.

Κάποτε, 19 γέφυρες ένωναν τις όχθες του Βενέτικου. Σήμερα τα πιο γνωστά από αυτά που σώζονται είναι τα γεφύρια της Πορτίτσας, στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού, και του Αζίζ Αγά, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Φαράγγια, κοιλάδες, παραποτάμια δάση συνθέτουν την εκπληκτική φύση και τα τοπία που μπορεί κανείς να συναντήσει ακολουθώντας τον ρου του ποταμού. Τα νερά του προσφέρονται και για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ, αποτελώντας ένα από τα αγαπημένα ποτάμια όσων αγαπούν την περιπέτεια.

ΠΗΓΗ