Σεισμός στην Ηλεία: Βουητά τρομοκρατούν τους κατοίκους – Κοιμούνται στην ύπαιθρο

Ζουν με τον φόβο οι κάτοικοι από τις συνεχείς μικροδονήσεις.

Σε πλατείες και άλλους υπαίθριους χώρους διαμένουν μόνιμα τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της Ανδραβίδας στην Ηλεία.

Ένας σμήνος σεισμών τα τελευταία 24ωρα έχει υποχρέωσει σε αγρυπνία μια ολόκληρη πόλη. Οι κάτοικοι κοιμούνται στα αυτοκίνητα ή στην ύπαιθρο, ακόμη και σε παγκάκια. Πολλοί ήταν εκείνοι που και την Πέμπτη, ανέμεναν στο ΚΤΕΛ ΗΛΕΙΑΣ για να φύγουν από τη μικρή πόλη και να ταξιδέψουν σε ασφαλή απόσταση – για Πάτρα, Αίγιο- ώστε να κοιμηθούν για το βράδυ και το άλλο πρωί να επιστρέψουν στην Ανδραβίδα.

Σε εγρήγορση οι σεισμολόγοι

Σεισμολόγοι εγκατέστησαν εδώ και δύο ημέρες τέσσερις φορητούς σεισμογράφους σε διάφορα σημεία της Ηλείας. Στην Ανδραβίδα, σύμφωνα με πληροφορίε , ένας σεισμογράφος βρίσκεται στο πρώην δημαρχείο.

Τα ειδικά μηχανήματα καταγράφουν το μοτίβο των σεισμικών δονήσεων και των κρότων που ακούγονται κάτω από τη γή, έτσι ώστε να αναλυθούν στο εργαστήριο.

«Ίσως είναι προσεισμοί»

Ο σεισµολόγος και µέλος της επιτροπής εκτίµησης σεισµικού κινδύνου Γεράσιµος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο facebook επισημαίνει ότι «δεν αποκλείεται να είναι προσεισμοί».

«Η ανάλυση των καταγραφών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην εξελισσόμενη από τις 3-5-2019 σεισμική δράση στην Ηλεία, στον κόλπο της Σκαφιδιάς, και επίσης στην περιοχή της Ανδραβίδας το τελευταίο 48ωρο, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη φύση της σεισμικής ακολουθίας. Μέσα στα ενδεχόμενα βρίσκεται και η περίπτωση των προσεισμών, οπότε προκύπτει η ανάγκη της συνεχούς ανάλυσης και αξιολόγησης», έγραψε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Η προειδοποίηση του Άκη Τσελέντη

Στο μεταξύ ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν να παρέμβει και να κρούσει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία για την περιοχή, αναφέροντας πως η μετατόπιση του επίκεντρου των δονήσεων προς την Ηλεία, η έντονη διέγερση της περιοχής σε συνδυασμό με τα σήματα που έχει λάβει και αναλύσει η ομάδα ΒΑΝ, δεν του επέτρεπαν ως επιστήμονα να σιωπά.

Στο ερώτημα κατά πόσο οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας πρέπει να νιώθουν ήσυχοι, η απάντηση του κ. Τσελέντη ήταν «Θα πρέπει να κοιμούνται σε αναμμένα κάρβουνα».


Πηγή