Άρειος Πάγος: Αυτοί είναι οι επίδοξοι διάδοχοι της Ξένης Δημητρίου

Ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την κάλυψη των κενών θέσεων στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα δημιουργηθούν την 30η Ιουνίου 2019, με την αποχώρηση δικαστών λόγω συνταξιοδότησης όπως την προέδρου του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Ο Νίκος Βούτσης ήδη ανακοίνωσε στη Διάσκεψη των Προέδρων πως την Τετάρτη θα γίνει η ακρόαση των υποψηφίων και στην συνέχεια τον λόγο θα έχει το υπουργικό συμβούλιο για να καταλήξει.

Πρόκειται για πέντε γυναίκες υποψηφίους και έναν άνδρα. Όπως έγινε γνωστό με την προαγωγή φλερτάρουν οι Αντιπρόεδροι Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη και οι Αρεοπαγίτες, Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη και Γεώργιος Χοϊμές. Το προηγούμενο διάστημα είχαν ακουστεί και άλλα ονόματα όπως πχ του Γιάννη Αγγελή και της Άννας Ζαΐρη.

Η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει και την Πέμπτη για την ακρόαση των προεπιλεγέντων για τη θέση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με την πρόσκληση η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας θα διεξαχθεί ακρόαση των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, Ειρήνης Καλού και Δήμητρας Κοκοτίνη, της Αρεοπαγίτου, Διονυσίας Μπιτζούνη και των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πλιώτα, Χαραλάμπους Βουρλιώτη και Παναγιώτη Καραγιάννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου, ξεκίνησε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διαδικασία προεπιλογής ανωτάτων δικαστικών λειτουργών για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και το ίδιο εν συνεχεία θα ακολουθηθεί και για τις θέσεις Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου».

Πηγή