Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα: Αγνοεί τις διεθνείς προειδοποιήσεις για την κυπριακή ΑΟΖ

Νέο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις στη Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου έστειλε η Τουρκία, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγατάι Έρτζιγες, επαναφέρει για άλλη μια φορά την γραμμή της Άγκυρας ότι δεν είναι δυνατόν τα ελληνικά νησιά να έχουν πλήρη επήρεια στον καθορισμό των δικαιωμάτων στην θάλασσα.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίστηκε ανυποχώρητο στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων. «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ», ανέφερε ο Τσαγατάι Έρτζιγες.

Το υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών με αναρτήσεις του στο Twitter, χαρακτηρίζει ταυτόχρονα «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφέροντας ότι η κυριότητα επί των νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία» τονίζει ο Τούρκος αξιωματούχος στο Twitter και συμπληρώνοντας προσθέτει: «Πρόκειται για θεμελιώδη αρχή στο διεθνές δίκαιο. Τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών) ή δικαστικών αποφάσεων».

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών υπονοεί ότι Αθήνα και Λευκωσία παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών, ενώ υποστηρίζει ότι όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της απουσίας διευθέτησης.

Ταυτόχρονα Τσαγατάι Έρτζιγες, δεν πτοείται από τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, σε περίπτωση που η Άγκυρα επιμείνει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της ΕΕ με τα κυπριακά, όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών.

Πηγή