Απίστευτο: Δείτε τι… περίεργο συμβαίνει φέτος σε όλες τις θάλασσες της Ελλάδας (pic)

Φέτος η απόκλιση της επιφανειακής θερμοκρασίας στη Μεσόγειο από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές είναι μεγάλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμοκρασία της θάλασσας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης (08/05/2019), κυμαίνεται μεταξύ 16 και 17 βαθμών Κελσίου στο Βόρειο Αιγαίο, 18 ως 19 στο Νότιο Αιγαίο και περί τους 16-17 στο Ιόνιο. Οι τιμές δηλαδή είναι περίπου ένα έως δύο βαθμούς χαμηλότερα από τις κανονικές για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι στη χώρα μας, που είχαν επικρατήσει το προηγούμενο διάστημα, επηρεάζουν και τη θάλασσα με μια χρονική διαφορά μερικών ημερών, οδηγώντας σε αρνητική απόκλιση μετά από πολλούς μήνες κατά το 2018 και τις αρχές του 2019, όταν η επιφανειακή θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών κυμαινόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 11 ετών.

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις από το 1982 μέχρι και σήμερα δείχνουν μικρή αλλά σταθερή άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών στη λεκάνη της Μεσογείου κάθε χρόνο. Η άνοδος αυτή ακολουθεί την υπερκείμενη ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η θερμοκρασία των νερών είναι πλέον περίπου δύο βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από το 1982.

Στο μεταξύ, στην ξηρά η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας πλησίασε τους 25 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι της Τετάρτης (08/05/2009).

Πηγή