Χανιά: Ανοίγει την Παρασκευή (10/5) τις πύλες του το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ανοίγει αύριο, Παρασκευή 10 Μαΐου τις πύλες του σε όλο το μήκος της διαδρομής των 13 χιλιομέτρων το Φαράγγι της Σαμαριάς. H Διεύθυνση Δασών Χανίων ανακοίνωσε σήμερα, την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων-Σαμαριά από τις 7:30 το πρωί.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, η Διεύθυνση Δασών Χανίων θα προτείνει τη ρύθμιση της διέλευσης ή και την απαγόρευση της εισόδου των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα με σπάνια ομορφιά. Όμως η διάσχιση του μονοπατιού είναι μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. Με την ευκαιρία της έναρξης γίνονται ορισμένες βασικές επισημάνσεις για την ασφάλεια του κοινού αλλά και της περιοχής:

  • Το κοινό μπορεί να περιπατάει μόνο κατά μήκος του κύριου μονοπατιού και για κανένα λόγο να μην απομακρύνεται από το κεντρικό μονοπάτι.
  • Οι επισκέπτες πρέπει να συμμορφώνονται με τα διαλαμβανόμενα στον Κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού και το περιεχόμενο των ενημερωτικών πινακίδων, ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται σε πτώση λίθων.
  • Πολύ μεγάλη προσοχή να δίνεται σε θέματα πυρκαγιάς. Οι επισκέπτες προτρέπεται να ενημερώνονται για τον ημερήσιο δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς. Κατά την επίσκεψη, πρέπει να ειδοποιούν άμεσα για οποιαδήποτε ένδειξη (π.χ. καπνός). Το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στους χώρους ανάπαυσης».

«Το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί μνημείο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και είναι απαραίτητη η διαφύλαξη και προστασία του από όλους μας με ότι αυτό στον καθένα αναλογεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων