Τέλεια ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα για 2

Η φύση οργιάζει, τα λιβάδια ανθίζουν, οι μελισσούλες ζουζουνίζουν, ξέρεις τι σημαίνουν όλα αυτά. Η πιο αγαπησιάρικη εποχή του χρόνου είναι εδώ, κι αυτό σημαίνει ώρα για εκδρομή με το έτερο ήμισυ που το ‘χεις σε εκτίμηση, και γι’ αυτό θα το κακομάθεις με ένα Σαββατοκύριακο μακριά απ’ όλους και απ’ όλα, αυστηρά για εσάς τους δύο. Το ερώτημα είναι: πού;

Στην Ορεινή Κορινθία

Είναι δίπλα μας, μόλις μια ώρα και κάτι από την Αθήνα, είναι και σημαντικά φθηνότερη απ’ ό,τι την έχεις συνηθίσει τον χειμώνα. Έχει τέλεια λουλουδιασμένα μονοπάτια να περπατήσετε (χάρτες εδώ) σούπερ διαδρομές από χωριό σε χωριό να οδηγήσετε, μια παραμυθένια λίμνη, τη Δόξα, ό,τι πρέπει για να στρωθείτε για πικνίκ στις όχθες της, και πολλά πανέμορφα χωριουδάκια για να αράξετε για φαγητό και καφεδάκι κάτω από τα φουντωτά πλατάνια στις πλατείες τους.

Στα Μετέωρα

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα στον πλανήτη ολόκληρο που να μπορούν να συγκριθούν με το δέος των Μετεώρων. Κι αυτό το θαύμα της φύσης (εντάξει, και της ανθρώπινης αρχιτεκτονικής) τυγχάνει να βρίσκεται μερικές ώρες μακριά από την πόρτα του σπιτιού μας. Η καλύτερη εποχή για να το (ξανα)δεις από κοντά είναι τώρα, που το τοπίο γύρω λουλουδιάζει, και το μονοπάτι που ανηφορίζει από το Καστράκι προς τα μοναστήρια είναι απόλαυση να το περπατάς. Ναι, ανεβαίνεις και με το αυτοκίνητο, αλλά η πεζοπορία είναι η μισή χαρά –και δεν είναι καθόλου δύσκολη, την έχουν καταφέρει πολύ πιο αγύμναστοι από σένα· εμείς, δηλαδή.

Στην Πύλο

Θέλεις μια… πρόβα καλοκαιριού στην καρδιά της άνοιξης, αλλά χωρίς να μπλέξεις με ακτοπλοϊκά; Η Πύλος είναι η πιο νησιώτικη γωνιά της Πελοποννήσου, με τα λευκά σπιτάκια της να σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά το λοφάκι πάνω από τον κόλπο που έχει το όνομά της, σκεπασμένα με κόκκινα κεραμίδια, και «προστατευμένα» από το θρυλικό Νιόκαστρο. Εδώ θα εξερευνήσετε το οθωμανικό κάστρο, που απολαμβάνει πανοραμική θέα στη θάλασσα, θα κάνετε την βαρκάδα μέχρι τη Σφακτηρία, και θα πιάσετε τραπεζάκι για ουζάκι και μεζέ κάτω από τα πλατάνια στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων. Ε, μετά από όλα αυτά, να μην οδηγήσετε ως την Βοϊδοκοιλιά, για τα πρώτα πλατσουρίσματα στα μαγικά τιρκουάζ νερά της;

Στο Γαλαξίδι

Μιλώντας για νησιά… που δεν είναι νησιά, το Γαλαξίδι απέχει μόλις δυο ωρίτσες και κάτι από την Αθήνα, κι έχει την τέλεια θαλασσινή περαντζάδα για ουζάκι με μεζέ πλάι στο κύμα και κάτω από τον ήλιο που αντανακλά στην θάλασσα και κάνει τα μάτια να μισοκλείνουν. Έχει, επίσης, τέλεια πλακόστρωτα καλντερίμια, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, ένα υπέροχο πευκόφυτο λοφάκι που καταλήγει απαλά σε μια σειρά από μικρές παραλιούλες, και πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα που έχουμε συγκεντρώσει αναλυτικά παρακάτω.

ΠΗΓΗ