3 κοντινές μονοήμερες εκδρομές για όσους δεν θα φύγουν το Πάσχα

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και πολλές οικογένειες έχουν ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες τους για να περάσουν τις διακοπές τους εκτός Αθηνών. Υπάρχουμε, όμως, και εμείς που δεν θα καταφέρουμε φέτος να τραπούμε σε… πασχαλινή «φυγή» και θα (ξε)μείνουμε στην πόλη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μονοήμερες εκδρομές για να χαρούμε λίγο «Πάσχα» στη φύση. Δείτε 3 προτάσεις που δεν απέχουν πολύ από την πρωτεύουσα και οργανώστε μια ωραιότατη οικογενειακή απόδραση εδώ… δίπλα.

Λίμνη Τσιβλού

Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον νομό Αχαΐας σε απόσταση 2,5 περίπου ώρες από την Αθήνα και είναι μία από τις ομορφότερες φυσικές λίμνες της Πελοποννήσου. Η ιστορία της έχει έντονο ενδιαφέρον καθώς η δημιουργία της οφείλεται σε μια καταστροφική κατολίσθηση που έγινε τον Μάρτιο του 1913, η οποία καταπλάκωσε το χωριό Τσιβλό,-εξ’ ου και η ονομασία της. Το φυσικό τοπίο κόβει την ανάσα στους επισκέπτες με τα πεύκα και τα πλατάνια που την περιτριγυρίζουν και «ανοίγει» την όρεξη για περιπάτους ή ακόμη και για ποδηλατικές εξορμήσεις στην γύρω περιοχή. Αν είστε λάτρεις των αθλητικών δραστηριοτήτων μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε κωπηλασία στην μικρών σχετικά διαστάσεων λίμνη. Δίπλα στις όχθες της υπάρχει ένα ταβερνάκι στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή να φάτε, ενώ σε απόσταση μόλις 10 περίπου χιλιόμετρα βρίσκεται το γραφικό χωριουδάκι Ζαρούχλα που βρίθει από μαγαζιά παραδοσιακών προϊόντων.

Πώς να πάτε

Μπορείτε να φτάσετε εύκολα οδικώς στην λίμνη από τον εθνικό δρόμο Αθηνών-Πατρών. Ακολουθείστε την πινακίδα για Ζαρούχλα και μετά από μερικά χιλιόμετρα θα φτάσετε στην Τσιβλού.

Fun fact

H ελληνική λίμνη Τσιβλού παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με την γαλλική Lac de Vallon, καθώς και οι δύο υπήρξαν αποτέλεσμα φυσικής κατολίσθησης.

Παύλιανη

Σε απόσταση μόλις 2,5 ωρών από την Αθήνα βρίσκεται το ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, Παύλιανη πάνω στις καταπράσινες από έλατα πλαγιές της Οίτης. Είναι ένα ήσυχο μέρος για όσους επιζητούν στιγμές χαλάρωσης από την πολύβουη πρωτεύουσα με πέτρινα σπίτια και ένα υπέροχο φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού που, μάλιστα διαμόρφωσαν οι ίδιοι της οι κάτοικοι. Αποτελείται από δύο οικισμούς την Άνω Παύλιανη και την Κάτω στην οποία θα συναντήσετε ένα μνημείο αφιερωμένο στους Πεσόντες της μάχης της Παύλιανης που έγινε το 1943 και υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στην κεντρική πλατεία συγκεντρώνονται σχεδόν καθημερινά πωλητές τοπικών προϊόντων, όπως μήλων και φασολιών, ενώ θα βρείτε και πολλές ταβέρνες με σπιτικό φαγητό. Το πάρκο αναψυχής στην Παύλιανη αποτελεί ιδανικό προορισμό για περίπατο δίπλα στο ποταμάκι και σίγουρα τα παιδιά θα το λατρέψουν καθώς σε κάθε γωνιά «ξεπετάγονται» διάφορες χιουμοριστικές κατασκευές και παιχνίδια.

Πώς να πάτε

Πάρτε την Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και του κόμβου Θερμοπύλων. Βγείτε στην έξοδο με κατεύθυνση τον Μπράλο. Ακολουθήστε την οδό Μπράλου-Λιδορικιού και θα βρείτε τον προορισμό σας στα δεξιά.

Από ότι φαίνεται όλο το χωριό έχει πάθει εμμονή με την σειρά Game of Thrones και η νεολαία δεν δίστασε να ζητήσει από τον Σύλλογο του χωριού να κατασκευάσει το σήμα κατατεθέν της σειράς: τον σιδερένιο θρόνο. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο επιτευχθεί στις 10 Απριλίου 2019 στην άκρη ενός χωραφιού. Εύγε!

Καστανιά-Λίμνη Δόξα

Σχεδόν δυόμιση ώρες δρόμος από την Αθήνα και θα βρεθείτε στο γραφικό χωριό Καστανιά. Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, και κρυμμένη μέσα στο ελατοδάσος, στο τέλος ενός δρόμου γεμάτου στροφές, η μικρούλα Καστανιά ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες και πεζοπορίες ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια της. Στις απαραίτητες στάσεις περιλαμβάνονται το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου με την πανοραμική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα που απλώνεται στα πόδια του.

Καθώς θα περιπλανιέστε στην Ορεινή Κορινθία της Πελοποννήσου μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Λίμνη Δόξα μια απόκοσμα γαλήνια λίμνη που θεωρείται μία από τις ωραιότερες της Πελοποννήσου. Μπορείτε να κάνετε πικνίκ σ’ ένα από τα ξύλινα τραπεζάκια γύρω της ή να κάνετε περιπάτους θαυμάζοντας την φύση.

Πώς θα πάτε

Μπορείτε να φτάσετε στην Λίμνη Δόξα από την Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, αφού στρίψετε για Στυμφαλία στο ύψος του Κιάτου. Αφού περάσετε την λίμνη Στυμφαλία και καθώς πλησιάζετε το χωριό Καστανιά, πηγαίνετε προς την κοιλάδα του Φενεού. Εκεί θα βρείτε κρυμμένη την πανέμορφη λίμνη.

Fun fact

Στα παγωμένα νερά της λίμνης πραγματοποιούνται καταδύσεις, όπου οι επίδοξοι δύτες ψάχνουν το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος περίπου 8 μέτρων.

ΠΗΓΗ