Έρχεται το «έξυπνο» πάρκινγκ στην Αθήνα – Πώς θα παρκάρουμε από εδώ και πέρα

Το σύστημα «έξυπνης» ελεγχόμενης στάθμευσης θα υποστηρίζεται από εφαρμογές που θα ενημερώνουν τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τις κενές θέσεις και θα τους κατευθύνουν σε αυτές.

Είκοσι χιλιάδες θέσεις «έξυπνης» στάθμευσης σε δήμους όλης της χώρας θα παραδοθούν στους πολίτες με την υλοποίηση του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση εθνικού συστήματος διαχείρισης στάθμευσης».

Η προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο, προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, δημοσιεύτηκε την Παρασκευή με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 20ή Μαΐου 2019.

Η συμφωνία για το έργο θα υπογραφεί με έναν ανάδοχο και θα έχει διάρκεια 4 έτη από την υπογραφή, ενώ υπάρχει πρόσκληση συνεργασίας στους δήμους που επιθυμούν να μετέχουν στο πρόγραμμα καθώς θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού.

Τα «οφέλη» της «έξυπνης στάθμευσης»

Το σύστημα «έξυπνης» ελεγχόμενης στάθμευσης θα υποστηρίζεται από εφαρμογές που θα ενημερώνουν τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τις κενές θέσεις και θα τους κατευθύνουν σε αυτές.

Παράλληλα θα περιλαμβάνει ειδικές προδιαγραφές, ώστε να προφυλάσσονται οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των ευάλωτων χρηστών, όπως είναι τα άτομα μειωμένης κινητικότητας. Ειδικά για τα άτομα µε ειδικές ανάγκες, το σύστημα θα φροντίζει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των θέσεων στάθμευσης µε ειδικούς αισθητήρες. Η ηλεκτρονική πλατφόρµα θα δίνει τη δυνατότητα καταχώρισης και διαχείρισης των ειδικών ομάδων χρηστών (μόνιμοι κάτοικοι περιοχής, ΑµεΑ, δικαιούχοι ειδικών τιμολογίων κ.λπ.).

Η επιτήρηση των ειδικών θέσεων, αλλά και όσων απευθύνονται σε μόνιμους κατοίκους, θα γίνεται µε συσκευή ελέγχου. Ο έλεγχος θα γίνεται αυτόματα, θα ενημερώνεται η δημοτική Αστυνομία και οι παραβάσεις θα προβάλλονται σε ψηφιακό χάρτη.

Πηγή