Ύδρα: Με αέρα… ανοιξιάτικο

Αγαπήθηκε από τους καλλιτέχνες, τους ερωτευμένους, αλλά και όσους ξέρουν να ξεχωρίζουν την ιδιαίτερη γοητεία ενός τόπου. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή της, καθώς κάθε σπιθαμή γης στολίζεται από πολύχρωμα αγριολούλουδα. Όσο για το Πάσχα, αυτό γιορτάζεται με θαλασσινό Επιτάφιο και φαντασμαγορική Ανάσταση! Αξίζει φέτος να ζήσουμε μια αλλιώτικη εμπειρία…

Πλημμυρισμένη από χρώματα κι αρώματα, αυτή την εποχή, η Ύδρα μάς υποδέχεται ντυμένη στ’ ανοιξιάτικα! Αυλές, σπίτια και μαντρότοιχοι βάφονται στα κατάλευκα και οι γειτονιές μοσχοβολούν από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια της Λαμπρής.

Σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά (μιάμιση ώρα) αποτελεί ιδανικό προορισμό ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο. Τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση στο νησί, γι’ αυτό με τα πόδια θα ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη γοητεία της. Η Ύδρα προσφέρεται για ρομαντικούς περιπάτους στα γραφικά καλντερίμια της. Ανηφορίζοντας στα δρομάκια της, θα ανακαλύψουμε τα αρχοντικά του Λάζαρου και του Παύλου Κουντουριώτη, που έχουν μετατραπεί σήμερα σε μουσεία.

Μια καλή ιδέα είναι να ανακαλύψουμε το νησί ιππεύοντας τα συμπαθή γαϊδουράκια, με τη συνοδεία του αγωγιάτη που θα μας δίνει και τις σχετικές πληροφορίες για όσα βλέπουμε.

Στη βόλτα μας στον παραλιακό δρόμο θα συναντήσουμε το αρχοντικό Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η παλαιότερη Ναυτική Σχολή του κόσμου, σημερινή Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, η οποία λειτουργεί στο νησί από το 1749. Εκεί που δένουν τα πλοία υψώνεται το επιβλητικό κτίριο που στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο – Αρχείο της Ύδρας. Εδώ βρίσκεται καλά φυλαγμένη η ιστορία της στο διάβα του χρόνου… Στο λιμάνι βρίσκεται και το Εκκλησιαστικό – Βυζαντινό Μουσείο του νησιού, που αξίζει μια επίσκεψη.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας…

Η Ύδρα είναι «παράδεισος» για όσους αγαπούν τις πεζοπορίες. Στο νησί υπάρχουν πολλές περιπατητικές διαδρομές. Η πιο γνωστή βόλτα είναι αυτή που ξεκινά από το λιμάνι και φθάνει στο Καμίνι, το Βλυχό και τον Παλαμιδά… Από εκεί μπορεί κανείς να συνεχίσει στο εσωτερικό του νησιού στην Επισκοπή και στην παραλία της Νήσιζας. Επίσης, μια όμορφη πεζοπορία θα μας φέρει ως το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία σ’ ένα τοπίο ολάνθιστο… Η θέα που θα απολαύσουμε είναι μαγευτική!
Το ηλιοβασίλεμα θα το χαρούμε καλύτερα από την άκρη του λιμανιού, στο ύψωμα που βρίσκονται τα κανόνια ή από τη θρυλική «Υδρονέτα», απολαμβάνοντας ένα δροσερό κοκτέιλ.

Θαλασσινός Επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή!

Το Πάσχα στην Ύδρα αναβιώνουν ήθη και έθιμα που είναι στενά δεμένα με τη θάλασσα. Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά του Επιταφίου μέσα στα δρομάκια αλλά και στην παραλία είναι μια αλησμόνητη εμπειρία. Όμως, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ο θαλασσινός Επιτάφιος, της ενορίας του Αγίου Ιωάννη. Η περιφορά του γίνεται στις γειτονιές της συνοικίας Καμίνι, ενώ πλήθος πιστών ακολουθούν με αναμμένα κεριά. Στο τέλος καταλήγει μέσα στο νερό στο γραφικό λιμανάκι, μαζί με τα νεαρά παιδιά που τον κρατούν γερά στους ώμους τους. Το έθιμο αυτό κρατά από παλιά ως τις μέρες μας και γινόταν για να ευλογηθούν τα νερά της θάλασσας. Όσο ο Επιτάφιος βρίσκεται στο νερό, ψέλνεται δέηση υπέρ των σφουγγαράδων και των ναυτικών του νησιού. Το βράδυ, στα ταβερνάκια και τα ουζερί του λιμανιού θα απολαύσουμε ολόφρεσκα θαλασσινά.

Το Μεγάλο Σάββατο θα παρακολουθήσουμε τη λειτουργία της Ανάστασης στη Μητρόπολη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο λιμάνι. Μόλις ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη», η νύχτα παίρνει φωτιά από τα βεγγαλικά, ενώ τα φωταγωγημένα πλοία βάζουν μπροστά τις σειρήνες και πετούν κόκκινες φωτοβολίδες! Αν πάλι θέλουμε κατανυκτική ατμόσφαιρα, θα πάμε σε κάποιο από τα μοναστήρια του νησιού.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην προκυμαία του λιμανιού έχουμε το κάψιμο του Ιούδα, ένα ομοίωμα με εύφλεκτες ύλες που πυροδοτείται με φαντασμαγορικό τρόπο στο λιμάνι της Ύδρας.

Πώς θα πάτε:
Με δελφίνι από το λιμάνι του Πειραιά (1.30’) ή με συμβατικό καράβι από τον Πειραιά (3 ώρες).

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος: 22980-52210, 53003, 22983-20200, www.hydra.gr και www.cityofhydra.gr
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο: 22980-54142.

Kείμενο – φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

ΠΗΓΗ