Τρεις μονοήμερες εκδρομές στον ανοιξιάτικο ήλιο

Απόδραση δεν σημαίνει απαραίτητα μια εβδομάδα διακοπές, ούτε καν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να γεμίσετε τις μπαταρίες σας μέσα σε μια ημέρα, χωρίς να αδειάσετε τις τσέπες σας, στους παρακάτω ιδανικούς για μονοήμερες προορισμούς. Κι αν ο καιρός μας τα χαλάσει, όπως συνηθίζει τελευταία, τότε περιμένουμε την πρώτη ευκαιρία!

Νεμέα για οινική απόδραση
Γιατί να μην μπει και λίγο κρασί στην εξίσωση της μονοήμερης απόδρασης; Η Νεμέα βρίσκεται 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου και απέχει περίπου 1½ ώρα από την Αθήνα, ενώ εκεί θα συναντήσουμε τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα και τον μεγαλύτερο αμπελώνα των Βαλκανίων. Η περιοχή είναι χτισμένη πάνω σε λόφο για αυτό είναι μια ημιορεινή πόλη και φημίζεται για το κρασί της, το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε στις τοπικές ταβέρνες ή αφού επισκεφτείτε κάποιο ή κάποια από τα δεκάδες οινοποιεία της περιοχής.

Σούνιο για θέα στη θάλασσα
Θυμηθείτε τη δεκαετία του ’80 που περιοχές όπως το Σούνιο και η Βουλιαγμένη αποτελούσαν παραθεριστικούς προορισμούς και κατευθυνθείτε προς το Σούνιο για μια ημερήσια εκδρομή που απέχει από την πόλη τόσο όσο χρειάζεται για να είναι οικονομική, αλλά ταυτόχρονα να καταφέρει να μας αλλάξει παραστάσεις. Το Σούνιο απέχει μόλις 68 χιλιόμετρα από την Αθήνα που σημαίνει ότι σε λιγότερο από μία ώρα θα είστε σε σε επαφή με θάλασσα και εξοχική ατμόσφαιρα, με θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Αν φτάσετε ως εκεί, μην παραλείψετε να περιπλανηθείτε στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, να δείτε από κοντά τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα που αποτελούσε ιερό τόπο για τους αρχαίους Έλληνες, να βολτάρετε και αν ο καιρός το επιτρέπει να βουτήξετε στη θάλασσα για το πρώτο μπάνιο. Έπειτα, σας περιμένουν θαλασσινοί μεζέδες στις ψαροταβέρνες της περιοχής, για να σας θυμίσουν τι σας περιμένει το καλοκαίρι.

Πάρνηθα για πεζοπορία
Από τη θάλασσα, ανεβαίνουμε στο βουνό και φτάνουμε στην Πάρνηθα σε μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Η Πάρνηθα αποτελεί το ψηλότερο βουνό της Αττικής, βόρεια της Αθήνας, με συνολική έκταση 300 περίπου τ.χ. και υψηλότερη κορυφή την Καραμπόλα (1.413 μ). Μια εκδρομή εκεί θα σας φέρει σε επαφή με την ορεινή φύση, με ελάφια, πεύκα και έλατα και θα σας κάνει να αισθανθείτε πως βρίσκεστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Όσοι αγαπούν την πεζοπορία, μπορούν να περπατήσουν στα ιδιαίτερα μονοπάτια της και να ανακαλύψουν από κοντά μια περιοχή που έχει ανακηρυχθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, με ένα σημαντικό της τμήμα να απαρτίζει τον ομώνυμο Εθνικό Δρυμό. Κι αν θελήσετε, μπορείτε να διανυκτερεύσετε στα καταφύγιά της, Φλαμπούρι και Μπάφι, έτσι ώστε να έχετε πιο έντονη την αίσθηση της απόδρασης.

ΠΗΓΗ