Tέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Δυνατότητα ανάκτησης πινακίδων κυκλοφορίας και χρήσης τους ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος με την καταβολή των αντίστοιχων τελών καθιερώνει και για το 2019 το υπουργείο Οικονομικών.

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ) προβλέπει τη θέσπιση και φέτος της δυνατότητας για λήψη των πινακίδων κυκλοφορίας με τον μήνα. Έτσι, για το έτος 2019 θεσπίζεται η δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων με μερικό χρονικό διάστημα.

Τροπολογία για τέλη κυκλοφορίας (teli.pdf | 6.97 MB | application/pdf)

Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι που θα πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για 1 μήνα θα επιβαρυνθούν με τα τέλη κυκλοφορίας 2 μηνών (2/12 του ετήσιου τέλους), για 3 μήνες καταβάλλονται τέλη 4 μηνών (4/12 του ετήσιου τέλους) και για λήψη των πινακίδων κυκλοφορίας έως το τέλος του έτους θα καταβάλλονται τα τέλη για τους υπολειπόμενους μήνες προσαυξημένα κατά τα τέλη δυο μηνών.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που θα διαθέτει ΙΧ 2000 κυβικών, μοντέλο του 2009, βαρύνεται με ετήσια τέλη 690 ευρώ. Για να πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας για 1 μήνα θα καταβάλλει τέλη 115 ευρώ, για 3 μήνες θα καταβάλλει 230 ευρώ και για λήψη των πινακίδων κυκλοφορίας τον ερχόμενο.

Η διαδικασία

Ο φορολογούμενος – ιδιοκτήτης του ΙΧ πρέπει να επισκεφθεί την αρμόδια ΔΟΥ όπου κατέθεσε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν.

Τα δικαιολογητικά

Με την κατάθεση των δικαιολογητικών θα παραλάβει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχει μαζί του είναι:

– Βεβαίωση ακινησίας.

– Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο του αιτούντος.

– Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

– Ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Πηγή