Λεωνίδιο, η «αναρριχητική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου»

Στο Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα του δήμου Νότιας Κυνουρίας, ο επισκέπτης θα γίνει δεκτός από τους φιλόξενους κατοίκους με τη φράση: «Καούρ εκάματε». Είναι το θερμό τους καλωσόρισμα, που στην τσακωνική διάλεκτο σημαίνει: «Καλώς ήλθατε». Το Λεωνίδιο είναι ένας όμορφος τόπος στην Αρκαδία, χτισμένος κάτω από τη σκιά ενός επιβλητικού κόκκινου βράχου. Και σίγουρα ο αγέρωχος ετούτος βράχος δημιουργεί ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο.

Η αρκαδική κωμόπολη είναι χτισμένη στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, στη σκιά του Πάρνωνα και απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Λέγεται ότι το όνομά του το πήρε από την εκκλησία του Αγίου Λεωνίδα, ενώ τα παραδοσιακά αρχοντικά που δεσπόζουν στο Λεωνίδιο μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος.

Άλλωστε, χαρακτηρίζεται για την γραφική τοπική του αρχιτεκτονική, μοναδική στην Αρκαδία. Τυπικά δείγματά της είναι η αγορά στο κέντρο της πόλης, με τον κεντρικό της δρόμο και πολλά όμορφα αρχοντικά διεσπαρμένα σε κάθε γωνιά της. Ανάμεσά τους, ο Πύργος Τσικαλιώτη.

Το Λεωνίδιο είναι, όμως, και η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, αφού ο πληθυσμός τους είναι Τσακωνικής καταγωγής και ανήκει στις περιοχές, όπου ομιλείται μέχρι και σήμερα η τσακωνική διάλεκτος, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη στον κόσμο ενώ αποτελεί και τον μοναδικό «επιζώντα» της Δωρικής διαλέκτου.

Η περιοχή φημίζεται για τη μελιτζάνα της, την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα, για την οποία διοργανώνεται μεγάλη γιορτή τον Αύγουστο. Επίσης, στις αρχές Νοεμβρίου λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ αναρρίχησης με συμμετοχές αθλητών απ’ όλο τον κόσμο. Άλλωστε, το Λεωνίδιο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους λάτρεις της αναρρίχησης.

Και καθώς, θα φύγετε από το όμορφο Λεωνίδιο θα πάρετε σίγουρα την ευχή: «Ούρα κά, άι α πορεία ντι», δηλαδή «Ώρα καλή, λάδι ο δρόμος σου».

ΠΗΓΗ