Πετώντας πάνω από τα καμμένα της Στροφυλιάς – Τι άφησε πίσω της η πυρκαγιά (vid)

Μπορεί ευτυχώς οι κουκουναριές να σώθηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κουνουπέλι και στο δάσος της Στροφυλιάς, όμως η οικολογική καταστροφή, παραμένει μεγάλη για ένα από τα ομορφότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Οι εικόνες του Δημήτρη Λαμπρόπουλου πάνω από τα καμμένα και τις στάχτες που άφησαν πίσω τους οι φλόγες μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής. Από την φωτιά κάηκαν εκτάσεις κοινού πεύκου, ένα δέντρο που ευτυχώς μπορεί εύκολα να μεγαλώσει ξανά.

Οπότε η περιοχή και το σημείο της πυρκαγιάς μπορεί να αναδασωθεί όμως για να γίνει έτσι όπως ήταν πριν, χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 15 χρόνια, εφόσον φυσικά ο άνθρωπος αφήσει την φύση να δράσει από μόνη της χωρίς να παρέμβει με νέου τύπου καταστροφές.

Η καταστροφή από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης σίγουρα θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση η φωτιά άφησε σίγουρα πίσω της περισσότερα από 300 στρέμματα, διαψεύδοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Μέσα από τις φωτογραφίες και το βίντεο του Δημήτρη Λαμπρόπουλου και της Photofx, μάλλον δικαιώνονται οι εκτιμήσεις του Φορέα Διαχείρησης Υγρότοπων Κοτυχίου Στροφυλιάς που μιλούσαν για 1.500 στρέμματα τουλάχιστον καμένης έκτασης.

Σε κάθε περίπτωση οι εικόνες προκαλούν θλίψη.


ΠΗΓΗ