Δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης για το νέο ποινικό κώδικα λέει ο Βενιζέλος

Για την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν επιτέλους ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας το πρωί στον Αθήνα 9.84. Ο κορυφαίος συνταγματολόγος εξήρε το έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και τόνισε ότι θα πρέπει επιτέλους το ποινικό μας δίκαιο να εξορθολογιστεί και να συμβαδίσει με αυτά των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. Δεν μπορεί, όπως χαρακτηριστικά είπε – να τιμωρείται πιο αυστηρά κάποιος για υπεξαίρεση σε ένα δήμο, από αυτόν που κατηγορείται για τρομοκρατική ενέργεια ανθρωποκτονίας.

Επιπλέον, τόνισε ότι ο ποινικός κώδικας πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο νομοθέτημα και όχι να συνθλίβεται διαρκώς από δεκάδες ειδικούς ποινικούς νόμους, που καταστούν εν τέλει το ποινικό μας σύστημα διάτρητο.

Χαρακτήρισε την ποινική μας δικονομία παρωχημένη και αναγνώρισε ότι με τον νέο ποινικό κώδικα, τον οποίον επιμελήθηκαν – όπως είπε – εξαίρετοι νομικοί, θα έρθουμε στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεν υπάρχει ούτε λόγος καθυστέρησης ούτε λόγος παράτασης των πολλών συζητήσεων, τα θέματα είναι επιστημονικά, υπάρχει ένας διεθνής διάλογος και πρέπει με ψυχραιμία, με επιστημοσύνη και σε απόλυτη, ας το πούμε έτσι, συνομιλία με τα διεθνώς συμβαίνοντα να προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Ευ. Βενιζέλου στον ρ/σ Αθήνα 984 και στον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη, σχετικά με τον νέο ποινικό κώδικα:

Η. Κανέλλης: Κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, στο μεταξύ η κυβέρνηση ανάμεσα στα νομοσχέδια που έχει φέρει, είναι και ένα νομοσχέδιο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα. Προβλέπονται πάρα πολλές αλλαγές και έχει ακουστεί εξαιρετικά σφοδρή κριτική εναντίον του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τι λέτε εσείς για την προσπάθεια αλλαγής του Ποινικού Κώδικα; Δεν είναι αναγκαίο κάποιες από τις διατάξεις του να αλλάξουν;

Ευ. Βενιζέλος: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, η ποινική μας νομοθεσία έχει χάσει κάθε συστηματικό χαρακτήρα, γιατί δεν ισχύει στην πραγματικότητα ο Ποινικός Κώδικας ως ένα ενιαίο νομοθέτημα, ισχύουν χιλιάδες ειδικοί ποινικοί νόμοι, οι οποίοι έχουν κάνει διάτρητο το σύστημα του Ποινικού μας Δικαίου. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση των εννόμων αγαθών, δηλαδή δεν ξέρεις τι έχει μεγαλύτερη απαξία, το να σκοτώσεις έναν άνθρωπο ή το να κάνεις μία υπεξαίρεση σε ένα Δήμο, ας το πούμε έτσι. Τιμωρείσαι πιο αυστηρά εάν κάνεις μία υπεξαίρεση σε ένα Δήμο ή σε ένα Σωματείο από ότι εάν κάνεις μία τρομοκρατική ενέργεια ανθρωποκτονίας, ας το πούμε έτσι. Οι απειλούμενες ποινές, επίσης, δεν έχουν καμία λογική. Υπάρχει ένας πληθωρισμός ποινών, διότι όλοι ξέρουν ότι μετά, στη φάση της έκτισης, θα υπάρχουν εκπτώσεις, μειώσεις και πρόωροι έξοδοι από τις φυλακές και επίσης υπάρχουν παραλογισμοί όπως ο παραλογισμός που είδαμε με τη γνωστή υπόθεση της καθαρίστριας.

Το αποτέλεσμα είναι, σε αντίθεση με τη διεθνή τάση, τα πάντα να είναι κακουργήματα στην Ελλάδα, να θεωρούν όλοι ότι το πλημμέλημα δεν είναι τίποτα, είναι κάτι σαν το πταίσμα και έχουμε φτάσει σε ένα απόλυτο αδιέξοδο, ενώ και η Ποινική μας Δικονομία είναι απολύτως παρωχημένη, δεν έχει ενσωματώσει θεσμούς που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα εδώ και δεκαετίες εργάζονται πολύ σοβαρές Επιτροπές, σημαντικών επιστημόνων, για ένα νέο Ποινικό Κώδικα και για έναν νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι ισχύοντες Κώδικες έχουν ζωή 70 ετών, τους είχε εισηγηθεί o Θεμιστοκλής Τσάτσος, ο πατέρας του Δημήτρη Τσάτσου, ως Υπουργός Δικαιοσύνης το 1950. Τώρα οι Επιτροπές και πάλι όπως έχουν ανασυσταθεί, έχουν εξαιρετική σύνθεση, ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Επιτροπής για το νέο Ποινικό Κώδικα είναι ένας σοφός άνθρωπος, με μεγάλη σεμνότητα, ένας εξαιρετικά έγκυρος ποινικολόγος της πράξης, αλλά μετέχουν και πανεπιστημιακοί. Φυσικά υπάρχουν παρατηρήσεις πολύ σημαντικές, επιστημονικές, έχουν γίνει υποδείξεις και νομίζω ότι η Επιτροπή υπό τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο, που είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει και για το έργο της, μπορεί να λάβει υπόψη και να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις που κάνουν πολύ σημαντικοί επιστήμονες. Είδα προσφάτως τις παρατηρήσεις που έκανε ο καθηγητής, ο κύριος Μυλωνόπουλος και άλλοι, αυτά εύκολα μπορεί να ενσωματωθούν, ώστε να έχουμε τάχιστα ένα νομοθέτημα το οποίο να μας φέρει στο ίδιο επίπεδο με την Ευρώπη. Δεν υπάρχει ούτε λόγος καθυστέρησης ούτε λόγος παράτασης των πολλών συζητήσεων, τα θέματα είναι επιστημονικά, υπάρχει ένας διεθνής διάλογος και πρέπει με ψυχραιμία, με επιστημοσύνη και σε απόλυτη, ας το πούμε έτσι, συνομιλία με τα διεθνώς συμβαίνοντα να προχωρήσουμε.

Η. Κανέλλης: Άρα πρέπει να πιστώσουμε στον κ. Καλογήρου, τον Υπουργό, θέληση και αποφασιστικότητα.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Καλογήρου συνεχίζει ένα έργο πολλών προηγούμενων Υπουργών και νομίζω ότι στο θέμα αυτό δεν έχει δείξει να αποκλίνει από τη γραμμή που υπήρχε και νομίζω ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να έχουμε μία σημαντική εξέλιξη. Βεβαίως με την αποδοχή που απαιτείται από την επιστημονική κοινότητα και το νομικό κόσμο, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι σοβαροί επιστήμονες και μπορούν να τα αντιληφθούν και να τα ενσωματώσουν όλα πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς να μπούμε στην παγίδα των ατέρμονων συζητήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να μην αλλάζει ποτέ τίποτα.

ΠΗΓΗ