Πώς έφτασε η Αστυνομία στη σύλληψη του εκδότη και των δημοσιογράφων για εκβιασμό – Όλο το χρονικό

Γνωστός εκδότης, ο οποίος φέρεται να είχε στήσει έναν οργανωμένο μηχανισμό λασπολογίας και συκοφάντησης τραπεζών, ΔΕΚΟ και επιχειρηματιών, με σκοπό να αποσπά κέρδη από διαφημίσεις, συνελήφθη από τους άνδρες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για 42χρονο, ιδιοκτήτη ιστορικής εφημερίδας, Τάκη Μαυρίκο ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια μαζί με ακόμα δύο δημοσιογράφους -που επίσης συνελήφθησαν- τον Χρήστο Φράγκου και τον Τάκη Μουσσά.

Ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι «είχαν στήσει έναν μηχανισμό λάσπης με ιστοσελίδες -κάποιες γνωστές- και μία εφημερίδα. Επαιρναν τηλέφωνα σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις και ζητούσαν διαφήμιση. Αν δεν έπαιρναν αυτό που ήθελαν, τότε τους απειλούσαν ότι θα ξεκινήσουν να τους λασπολογούν και να δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια για εκείνους. Αλλες φορές εξαπέλυαν απειλές και για τη ζωή τους. “Ή μου δίνετε από την πίτα ή καήκατε”, συνήθιζαν να λένε. Αυτό το έκαναν χρόνια και κανείς δεν τους ακουμπούσε. Ευτυχώς, τώρα βρέθηκαν δυο – τρεις ήρωες να το καταγγείλουν στην Αστυνομία και έτσι ξεκίνησε η έρευνα. Ενας από αυτούς είναι στέλεχος δημόσιας επιχείρησης που τον εκβίαζαν με το χειρότερο τρόπο. Αναμένεται να γίνουν και άλλες συλλήψεις».

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν χθες και δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν στενοί συνεργάτες του εκδότη. Πρόκειται για έναν 35χρονο αρθρογράφο σε πολλές ιστοσελίδες, ο οποίος έχει απασχοληθεί στο παρελθόν στο γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων αλλά και σε γραφείο Τύπου γνωστής τράπεζας. Ο δεύτερος είναι ένας 50χρονος, ο οποίος έχει δουλέψει -μεταξύ άλλων- σε δημόσιο ραδιόφωνο, γνωστό τηλεοπτικό σταθμό και στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η σύμπτωση της χθεσινής ημέρας ήταν ότι ο 35χρονος συλληφθείς είχε αναρτήσει σε γνωστή ιστοσελίδα, λίγες ώρες πριν από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., μία ανάρτηση με τίτλο «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα», η οποία έκανε το γύρο του Διαδικτύου. Ο 35χρονος υποστήριζε στο κείμενό του ότι η Google διαμορφώνει εντέχνως, με τα αποτελέσματα που εμφανίζει στις αναρτήσεις της, αρνητικό κλίμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Μίλησε» ο κοριός της ΕΥΠ για το κύκλωμα του εκδότη και των δημοσιογράφων

Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών όπου πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να είχαν ένας εκδότης, ο Τάκης Μαυρίκος και δύο δημοσιογράφοι, ο Χρήστος Φράγκου και ο Τάκης Μουσσάς, φαίνεται ότι έπαιξε ο λεγόμενος σούπερ κοριός της ΕΥΠ που κατέγραψε συνομιλίες μεταξύ των εκβιαστών και των θυμάτων τους, ενώ αναμένονται και άλλες συλλήψεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φερόμενοι ως δράστες που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους διοικητές ΔΕΚΟ και δημοσίων οργανισμών αλλά και επιχειρηματίες είχαν φτάσει σε σημείο να κάνουν ως και 40 τηλεφωνήματα την ημέρα στα θύματά τους , ασκώντας ψυχολογική πίεση, για να εξασφαλίσουν την είσπραξη.

Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που δρούσαν όπως φαίνεται μέσα από ένα από τα δεκάδες τηλεφωνήματα πόυ σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος έχουν καταγραφεί και όπου ο ένας εκ των εκβιαστών φέρεται να λέει σε ένα από τα θύματά του: «Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γα…»

Το κύκλωμα εκβίαζε τα θύματα με απειλές για οικονομικά, φορολογικά και προσωπικά στοιχεία, ενώ έφταναν σε σημείο να απειλούν ακόμη και με αποκάλυψη στην οικογένειά τους ή στον Τύπο των σεξουαλικών τους προτιμήσεων.

Τα χρήματα που έπαιρναν από τα θύματά τους τα εμφάνιζαν ως διαφήμιση σε χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδες ή σε δικές τους ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στελέχους δημόσιας επιχείρησης το οποίο εκβίαζαν για να τους δώσει διαφήμιση λέγοντας πως όχι μόνο θα δυσφημήσουν την ίδια και τη δημόσια επιχείρηση, αλλά, σύμφωνα με το Mega, άφηναν να αιωρούνται απειλές κατά της οικογένειάς της και του παιδιού της.

Όταν στο τμήμα εκβιαστών έφτασαν οι καταγγελίες σήμανε συναγερμός. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας ζήτησαν από στελέχη των ΔΕΚΟ να μην τους αποθαρρύνουν και να ρωτάνε ποιες είναι οι ιστοσελίδες και τα μέσα που θα δημοσιεύσουν τις υποτιθέμενες διαφημίσεις. Ήθελαν να μιλάνε όσο το δυνατόν περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να ανοίξουν το κύκλο των υπόπτων.

Στον εισαγγελέα ο 42χρονος εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι

Στον εισαγγελέα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, πρόκειται να οδηγηθούν το μεσημέρι ο 42χρονος εκδότης και ιδιοκτήτης μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και οι δύο δημοσιογράφοι, ηλικίας 35 και 50 ετών, που κατηγορούνται για εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα της αστυνομίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην πολύκροτη αυτή υπόθεση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τζίρος της εγκληματικής οργάνωσης έφθανε μέχρι και 500.000 ευρώ το μήνα.

Η έρευνα της αστυνομία ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, έπειτα από καταγγελία γυναίκας, που ήταν επιτελικό στέλεχος δημόσιας επιχείρησης και η οποία είπε σε αστυνομικούς ότι οι δράστες τής ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα και πως έφθασαν μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύουν απειλές και κατά της οικογένειάς της, εάν δεν έπαιρναν όσα ζητούσαν.

Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας έπαιξε ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγράψει αποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των φερόμενων ως εκβιαστών και των θυμάτων τους.