Καταδικάστηκε ξανά για το ζιζανιοκτόνο Roundup η Bayer AG

Μια νέα δικαστική ήττα υπέστη χθες η εταιρεία Bayer AG, καθώς αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup, με βάση τη γλυφοσάτη υπήρξε «βασικός παράγοντας» για την εμφάνιση καρκίνου σε έναν 70χρονο άνδρα από την Καλιφόρνια.

Οι ένορκοι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, μετά από συσκέψεις πέντε ημερών, έκριναν ομόφωνα ότι το Roundup, ένα από τα πλέον διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα, ευθύνεται για το λέμφωνα non-Hodgkin από το οποίο ασθένησε ο Έντουιν Χάρντεμαν. Οι ένορκοι καλούνται τώρα να αποφασίσουν εάν και κατά πόσο ευθύνεται η εταιρεία και να επιδικάσουν την πιθανή αποζημίωση που δικαιούται ο άνδρας που νόσησε με καρκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τη την δεύτερη ανάλογη απόφαση που εκδίδεται από αμερικανικό δικαστήριο μέσα σε οκτώ μήνες. Στην πρώτη το δικαστήριο είχε επιδικάσει στους ενάγοντες το ποσό των 289.000.000 δολαρίων. Τώρα, οι δικηγόροι του Χάρντεμαν θα επιχειρήσουν να αποδείξουν πως η Bayer προσπάθησε να επηρεάσει τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της και σε περίπτωση που το επιτύχουν οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για τον κολοσσό της φαρμακοβιομηχανίας.

Η εταιρεία πάντως, υπερασπίζεται μέχρι τέλους το προϊόν της Μonsanto, την οποία εξαγόρασε προ μηνών, επιμένοντας πως η γλυφοσάτη δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Ωστόσο, «βλέπει» ήδη την μετοχή της να κατρακυλάει στο χρηματιστήριο.

ΠΗΓΗ