Γιατί δεν εξασφάλισε νέα άδεια ο «Λουκάς» της «17Ν;

27/02/2019 20:04

«Καταπέλτης» ήταν τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου για τον Δημήτρη Κουφοντίνα στο υπ’ αριθμόν 3719/2019 βούλευμα που εξέδωσαν απορρίπτοντας το αίτημα του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη «Λουκά» της «17Ν» για χορήγηση νέας, έβδομης, κατά σειρά, άδειας για έξοδό του από τις αγροτικές φυλακές.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος που εξέδωσαν οι δικαστές, μέλη του συμβουλίου, κρίνουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα ως ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων εφόσον βρεθεί εκτός φυλακής, επικαλούμενοι δημόσιες δηλώσεις που ο ίδιος είχε κάνει και οι οποίες «παραπέμπουν ευθέως στη βία». Αλλά και με βάση τη νομοθεσία, οι δικαστές αναφέρουν πως από τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα «δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση άδειας» σε κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί περισσότερο από μια φορά σε ισόβια!

Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο ερμηνεύοντας τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα, επισημαίνει πως κατά την κρίση του, εφόσον δεν προβλέπεται και δεν ρυθμίζεται «ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ’ άρθρο 55 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά».

Όπως αναφέρουν οι δικαστές, ο Δ. Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και σε κάθειρξη 25 ετών, «ήτοι έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινής σε ισόβια». Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, «συντρέχει η τυπική προϋπόθεση που θέτει η ως άνω διάταξη για το επιτρεπτό της χορήγησης τακτικής άδειας, αφού όπως προελέχθη, κατά την κρίση του παρόντος Συμβουλίου, δεν είναι δυνατή η χορήγηση τακτικής άδειας στην περίπτωση που ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινών ισόβιας κάθειρξης».

Πηγή: Newpost

ΠΗΓΗ

Εγγραφή στις αναθεωρήσεις και τα σχόλια του άρθρου
( 0 Εγγεγραμμένοι )
X

Εγγραφή στις αναθεωρήσεις και τα σχόλια του άρθρου

E-mail : *


ΣΧΟΛΙΑ

Ο παρών ιστότοπος δεν είναι υπεύθυνος για τα σχόλια των αναγνωστών

Μπορείτε να εγγραφείτε στην παρακολούθηση των σχολίων και των ανανεώσεων του άρθρου από το σύνδεσμο στο τέλος της ανάρτησης