Συνελήφθησαν 2 οδηγοί φορτηγού για επέμβαση στη συσκευή καταγραφής ταχύτητας του οχήματος

Στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων και συστηματικών τροχονομικών ελέγχων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, συνελήφθησαν την 11.02.2019 στον Ασπρόπυργο Αττικής, από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, 2 αλλοδαποί, διότι είχαν επέμβει σκόπιμα στη συσκευή καταγραφής ταχύτητας (ταχογράφο) του Δ.Χ.Φ. οχήματός στο οποίο επέβαιναν.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Ειδικότερα, από την εξέταση των φύλλων καταγραφής ταχύτητας και της συσκευής του ταχογράφου διαπιστώθηκε ότι οι δύο αλλοδαποί οδηγοί οχήματος Φορτηγού Δημοσίας Χρήσης (Φ.Δ.Χ.), είχαν προβεί στην τοποθέτηση πρόσθετης ηλεκτρονικής συνδεσμολογίας, η οποία ενεργοποιούνταν ασύρματα µε τηλεχειριστήριο.

Οι συλληφθέντες μέσω του τηλεχειριστηρίου μπορούσαν να διακόπτουν την καταγραφή των ενδείξεων δραστηριότητας των οδηγών (ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, ταχύτητα οχήματος, χιλιόμετρα κ.λπ.), καθώς επίσης να απενεργοποιούν τόσο τον περιοριστή ταχύτητας του φορτηγού (κόφτη) όσο και το σύστημα υποβοήθησης φρένων ( retarder ), καθιστώντας την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών της οδού.

Επιπροσθέτως, κατά τον γενόμενο τροχονομικό έλεγχο από τους ανωτέρω επιδείχτηκε στους Αστυνομικούς βεβαίωση καλής λειτουργίας της συσκευής ταχογράφου, προκειμένου να τους εξαπατήσουν και να αποφύγουν τον έλεγχο και τη βεβαίωση παραβάσεων.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.