Πώς δρούσε κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων

Για κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων που χορηγούσε ιθαγένεια σε δεκάδες Σύρους και Λιβανέζους μίλησε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

«Είχαμε κάποιες πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που οι ειδικοί επιθεωρητές αξιοποίησαν, διεξήγαγαν έρευνες κι ανακαλύφθηκαν αυτά που ανακαλύφθηκαν: Αλλοδαποί (Λιβανέζοι και Σύριοι) έχουν αποκτήσει αυτοί και οι οικογένειές τους ελληνική ιθαγένεια, επικαλούμενοι ελληνική καταγωγή από απώτατη Ελληνίδα συγγενή, γιαγιά ή προγιαγιά, γεννημένες στα τέλη του 19ου ή αρχές του 20ού αιώνα στην Αθήνα κι εμφανίζονται να έχουν τελέσει γάμο με Λιβανέζο ή Σύρο στην αλλοδαπή, προ 80 και πλέον ετών. Απέκτησαν δήθεν απογόνους κι έτσι ελκύεται η ελληνική καταγωγή ενώ πέθαναν άτεκνες και άγαμες αυτές οι γιαγιάδες» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» η κ. Παπασπύρου.

Όπως ανέφερε, η πλειονότητα των αιτήσεων έγινε στην περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα, τα χαρτιά τους ήταν πλαστά, ενώ οι θεωρήσεις των γνησίων υπογραφής φέρονται να έγιναν στην Αθήνα από τους ίδιους υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων». «Πρόκειται για ευρύ κύκλωμα, το πόρισμα έχει σταλεί στον εισαγγελέα και αυτός θα τα βρει» σημείωσε.

«Έχουμε ψάξει περίπου 40-41 υποθέσεις» συμπλήρωσε η γενική επιθεωρήτρια, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό σκέλος αυτών των συναλλαγών θα εξεταστεί στη συνέχεια. Ήδη, όπως υπογράμμισε, «προτάθηκε η ανάκληση όλων των ανωτέρω αποφάσεων ιθαγένειας, η πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων και η διαβίβαση του πορίσματος στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τα περαιτέρω».

Παράλληλα, η κ. Παπασπύρου επιβεβαίωσε ότι μετά την παύση τους οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι θα περάσουν από πειθαρχικά συμβούλια «κι από εκεί και πέρα αυτά θα κρίνουν».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΗΓΗ