Ρύθμιση χρεών: Κούρεμα και 120 δόσεις με τρία… κλικ – Ανάσα για 900.000 οφειλέτες

Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα έρθει σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο η ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσω της οποία αναμένεται να πάρουν βαθιά ανάσα περίπου 900.000 άτομα. Οι δόσεις θα είναι πολλές και το μηνιαίο ποσό πέφτει σημαντικά καθώς θα υπάρχει και γενναίο κούρεμα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Finance & Markets Voice» η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία «θα προβλέπει γενναίο κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής», «περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%».

Η αποπληρωμή θα γίνεται σε έως 120 δόσεις και η υπαγωγή σε αυτή θα γίνεται «με τρία βήματα, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ» και στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης «η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων με βάση τον ν. 4387/16», αφορά ενεργούς και μη ενεργούς και εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο «δυνητικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες» με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτούς εντάσσονται, όπως διευκρίνισε, «και 80.000 πολίτες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών». Ο στόχος είναι, είπε ο υφυπουργός, να δοθεί ανάσα και προοπτική σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και ώθηση στην αγορά.

Οι δόσεις και τα ποσά

Ουσιαστικά οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν ως και σε 10 χρόνια τις οφειλές τους.
Πρώτα, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο υφυπουργός θα γίνει ο επανυπολογισμός. Στη συνέχεια από τα νέα ποσά που θα προκύψουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ποσά άνω των 6.000 ευρώ και όσοι αγρότες έχουν ποσά άνω των 3.600 ευρώ θα μπορούν να εξοφλήσουν σε 120 δόσεις.
Οι δόσεις για τους υπόλοιπους θα καθοριστούν με βάση το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης που καθορίζεται στα 50 ευρώ για τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και στα 30 ευρώ για τους αγρότες.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη ως και το 2018.
Ο επανυπολογισμός δεν είναι βέβαιος για τους επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ ωστόσο και αυτοί θα μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις με μόνο περιορισμό το ελάχιστο ποσό των 50 ευρώ το μήνα.

Τα τρία κλικ για τη ρύθμιση

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να είναι:
1. Αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί για τον σκοπό αυτό, όπου με χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα ενημερώνονται και για το ποσό της οφειλής τους.
2. Με την αίτηση θα γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα επανυπολογισμός της οφειλής και θα προκύπτει το νέο ποσό.
3. Μετά τον επανυπολογισμό ο οφειλέτης αφού ενημερωθεί για το νέο ποσό θα βλέπει τον αριθμό των δόσεων που του αναλογούν και το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να πληρώνει θα πρέπει να δηλώσει ότι συναινεί. Αυτομάτως θα εντάσσεται στη ρύθμιση.

ΠΗΓΗ