Έκτακτο δελτίο από ΕΜΥ: Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές φέρνει η νέα κακοκαιρία

Μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών, θα φέρει το νέο βαρομετρικό χαμηλό που φτάνει στη χώρα μας από τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει την Ελλάδα το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, κυρίως τα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, όπου θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα. Από την Πέμπτη, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ την Παρασκευή θα περιορισθούν στα ανατολικά τμήματα.

Αναλυτικότερα, για την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Ανατολική Πελοπόννησο, Κεντρική Στερεά και Θεσσαλία και καταιγίδες στο Νοτιοδυτικό Ιόνιο. Οι βροχές και οι καταιγίδες από το μεσημέρι στην Πελοπόννησο (κυρίως στα νότια τμήματα), στο Νότιο Ιόνιο, στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο και στη Δυτική Κρήτη θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν βορειοανατολικά, επηρεάζοντας έως το βράδυ τα υπόλοιπα τμήματα του Νοτίου και Κεντρικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές θα είναι ιδιαίτερα έντονα και θα συνοδεύονται από ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς.

 

ΠΗΓΗ