Το ΣτΕ κρίνει το μέλλον των αρχαιολογικών χώρων

Μια μάχη δίχως αύριο για την πολιτιστική κληρονομιά μας, χαρακτηρίζεται από νομικές αλλά και πηγές πολιτιστικών συλλόγων, αυτή που θα δοθεί στις 22 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Εκεί θα κριθεί αν τελικά θα ισχύσουν η απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και η υπουργική απόφαση Τσακαλώτου με τις οποίες περνούν στην διαχείριση και «περιουσία» του Υπερταμείου 2.329 ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς και μνημεία τα οποία αποτελούν πιθανόν το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας.

Η υπόθεση αφορά σύμφωνα με την προσφυγή που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μνημεία όπως:

Ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, η Σπιναλόγκα, οι βασιλικοί τάφοι Βεργίνας, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου, το Μικρολίμανο – Ακτή Κουμουνδούρου στον Πειραιά, η παραλία της Φτελίας στην Μύκονο κλπ. Με τις δύο κυβερνητικές αποφάσεις μεταβιβάζονται προς στο Υπερταμείο, (ΕΤΑΔ) αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura  και Ramsar, δασικές εκτάσεις αιγιαλοί, υδρότοποι, κ.λπ., συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

Τι απάντησε η κυβέρνηση

Το θέμα έγινε γνωστό όταν προσέφυγαν στο ΣτΕ , δήμοι αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητώντας να χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην διεθνή σύμβαση της Γρανάδας  οι εν λόγω μεταβιβάσεις.

Τότε, όπως λένε οι αρχαιολόγοι, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε (πολλάκις μάλιστα)  ότι το θέμα βαίνει προς «επίλυση», ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα υπόλοιπα 2.329 ακίνητα να περάσουν στο «Υπερταμείο», αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί «λάθους».

Δεν τα έχουν εξαιρέσει

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως έχει ειπωθεί ότι από τα 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζονται, στην ΕΤ.Α.Δ.-Α.Ε., βάσει της σχετικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, θα εξαιρεθούν 2.329 εμβληματικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (θα υπαχθούν στις εξαιρέσεις του νόμου  Ν. 4389/2016). Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι:

α) δεν έχει δοθεί, παρά τις αιτήσεις του Σ.Ε.Α. ο κατάλογος των μνημείων και

β) δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠ.ΠΟ.Α και ΥΠ.ΟΙΚ., να εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με την έκδοση ή μη Υπουργικής Απόφασης ρητής εξαίρεσης των ταυτισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση, και χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων.

Το Υπεραταμείο τα θεωρεί ήδη περιουσία του

Όμως το μείζων θέμα, παίρνει διαστάσεις, νομικές αλλά και πολιτικές, μετά την διαπίστωση ότι το Υπερταμείο κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης (δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων), κάτι που κατά τους αρχαιολόγους σημαίνει ότι «το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους ‘θεσμούς’, με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη ‘περιουσία’ του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν».

Ο κατάλογος

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ , μεταξύ των άλλων, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ, ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τμήμα της κοίτης και των παρόχθιων εκτάσεων του Καιράτιου ποταμού στα ανατολικά του ανακτόρου της Κνωσού, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων Βεργίνας, τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των τάφων των Φιλίππων που είναι εγγεγραμμένος στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων της UNESCO, η Σπιναλόγκα, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου, τα Βυζαντινά λουτρά όπως και η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη που είναι στον κατάλογο της UNESCO, το δάσος Σέιχ Σου που έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η αρχαία αγορά της Συμπρωτεύουσας, το Μικρολίμανο –Ακτή Κουμουνδούρου στο Πειραιά, το αρχαίο θέατρο Ευωνύμου του Δήμου Αλίμου, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στον Υμηττό, η παραλία της Φτελίας στην Μύκονο, το ρωμαϊκό ωδείο της Αχαΐας, η Ακρόπολης της Σπάρτης, το παραλιακό τείχος της πόλης της Κέρκυρας (εγγεγραμμένο στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO), οι Αλυκές στην Ελούντα, τα κάστρα της Χίου, Λέσβου, Άρτας και Πάτρας, το Ενετικό φρούριο της Σούδας Ιτζιδίν, το φρούριο Φιρκά Χανίων, η Οθωμανική βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων, ο Βυζαντινός Ναός των Αγίων Θεοδώρων στις Σέρρες, τα Ρωμαϊκά λουτρά της Χαλκίδας, το Τέμενος Εμίρ Ζαδέ στην Εύβοια, τα αρχαιολογικά μουσεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου, της Σπάρτης, του Αργοστολίου, της Ζακύνθου, της Καλαμάτας, της Λέσβου, της Σύμης, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας, κ.λπ.

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

ΠΗΓΗ